Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Minister wil geen extra specialisten opleiden om tekorten op te vangen

dinsdag 28 mei 2019

Minister Bruno Bruins is niet van plan meer medisch specialisten te gaan opleiden in specialismen waarvan nu in delen van het land een krapte is. Wel wil hij om tekorten op te vangen 7 miljoen euro vrijmaken om nog dit jaar 74 extra mensen te laten starten met de opleiding tot verpleegkundig specialist of physician assistant.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op een Nivel-onderzoek naar de dichtheid van medisch specialisten in Nederland. Uit dat onderzoek blijkt dat van 57 ondervraagde ziekenhuizen 49 op dit moment ‘arbeidsmarktknelpunten’ ervaren rond medisch specialisten of die verwachten in de toekomst. 17 ziekenhuizen ervaren dit als algemeen probleem en 32 ziekenhuizen noemden één of meerdere specifieke specialismen. Heel precieze cijfers over tekorten van medisch specialisten kan Nivel niet noemen.

Bijna de helft van de ziekenhuizen geeft aan nu of in de toekomst te maken te hebben met een tekort aan SEH-artsen, gevolgd door mdl-artsen (32%), oogartsen (29%), kinderartsen (21%) en psychiaters (21%). Deze tekorten spelen zich vooral af in Drenthe, Flevoland, Zeeland en in iets mindere mate Noord-Brabant. Volgens Nivel zijn er diverse factoren die meespelen in het ontstaan van deze tekorten. Enerzijds heeft het te maken met een toegenomen zorgvraag, anderzijds met jonge medisch specialisten die kritischer zijn geworden in hun loopbaan- en locatiekeuze en die van hun partner. Hierbij speelt ook een rol dat zij vaak niet meer dan een jaarcontract aangeboden krijgen en dat maakt de keuze om naar een andere regio te verhuizen ook lastiger.

Lees het volledige artikel op de website van Arts in Spé
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek