Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Ook onder vrouwen is kanker nu doodsoorzaak nummer één

donderdag 28 december 2017

Bron: Volkskrant.nl

Vorig jaar zijn voor het eerst meer vrouwen aan kanker overleden dan aan hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Bij mannen is kanker al ruim tien jaar de belangrijkste doodoorzaak.

Van de 149 duizend Nederlanders die in 2016 overleden, stierf 30 procent aan kanker en 26 procent aan hart- en vaatziekten. 20.700 vrouwen overleden aan kanker en 20.500 aan hart-en vaatziekten. In datzelfde jaar stierven 24.500 mannen aan kanker.

Sinds 1970 is het aantal doden door kanker zowel bij mannen als bij vrouwen toegenomen, maar het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten is gedaald.

'Hoewel het absolute aantal sterfgevallen aan kanker jaarlijks toeneemt, neemt het relatief gezien af', meldt het CBS. 'Als rekening wordt gehouden met de bevolkingsgroei en de vergrijzing, is de kankersterfte sinds eind jaren tachtig gedaald. De daling is vooral bij mannen opgetreden. Bij vrouwen is de daling gering, vooral door de toename van longkankersterfte, die samenhangt met het rookgedrag van enkele decennia geleden.'

Longkanker

In de laatste twintig jaar is het aantal vrouwen dat is overleden aan longkanker meer dan verdubbeld, van 1.900 in 1997 tot 4.400 in 2016. Ook borstkanker (15 procent van de gevallen) en darmkanker (12 procent) komen onder vrouwen veel voor.

Een kwart van de mannen die aan kanker sterven, gaat dood aan longkanker. Zowel aan darmkanker als aan prostaatkanker overlijdt 11 procent.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek