Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Prijswinnares VNVA Corrie Hermannprijs 2021 bekend

maandag 14 juni 2021

De prijswinnares van de VNVA Corrie Hermannprijs 2021 is bekend gemaakt.

Prijswinnares Dr. Antoinette Maassen van den Brink krijgt op zaterdag 2 oktober 2021 de VNVA Corrie Hermannprijs uitgereikt.

Dr. Antoinette Maassen van den Brink is pionier op het gebied van onderzoek naar de rol van vrouwelijke hormonen en migraine. Migraine is een belangrijk gezondheidsprobleem met name voor vrouwen. Vrouwspecifieke factoren zoals hormonale veranderingen, zoals tijdens de menstruatie, zwangerschap en menopauze spelen een grote rol bij het optreden van migraineaanvallen bij vrouwen.

Deze vrouwspecifieke aspecten waren tot voor kort helaas een onderbelicht onderwerp, Antoinette is één van de eerste onderzoekers die zich heeft toegelegd op deze wetenschappelijke lacune. Dit heeft geleid tot een groot aantal wetenschappelijke publicaties waarvan een groot deel over sekse- of gendergerelateerde onderwerpen gaat.

De carrière van Antoinette is gekenmerkt door vele onderscheidingen voor haar sekse- en gendersensitieve onderzoek. Zo kreeg Antoinette in 2004 en 2005 van de American Headache Society de Migraine and Women’s Health Award. In 2019 mocht zij de Berlin Institute of Health Excellence Award on Sex and Gender Aspects in Health Research aan de Charité Universiteit in Berlijn in ontvangst nemen voor haar onderzoek op het gebied van migraine en cardiovasculair risico. Inmiddels verzorgt waar zij gastcolleges over dit onderwerp aan deze prestigieuze universiteit in Berlijn. Afgelopen jaar in 2020 kreeg zij de Seymour Diamond Lectureship Award van de Amerikaanse National Headache Foundation voor haar werk over migraine in relatie tot geslachtshormonen.

Naast deze prijzen kreeg Antoinette in de afgelopen jaren subsidies uit het Gender en Gezondheid programma van ZonMw, evenals een VENI, VIDI en recent een VICI subsidie van NWO. In het onderzoek van haar VICI subsidie, die vorig jaar werd toegekend, zal Antoinette zich richten op de rol van geslachtshormonen in de pathofysiologie van migraine, maar ook op het nog voor velen onbekende cardiovasculaire risico dat migraine met zich meebrengt.

Behalve gedreven in haar onderzoek is Antoinette ook zeer maatschappelijk betrokken; zij geeft in binnen- en buitenland onderwijs over het onderwerp ‘gender en migraine’, zowel aan vakgenoten als aan patiënten en het algemene publiek, via vaktijdschriften, symposia en de lekenpers (bijv. interview in NRC, televisie-uitzendingen).

Antoinette is een rolmodel voor vrouwelijke studenten, promovendi en wetenschappers. Zij heeft laten zien dat het mogelijk is om een glansrijke carrière te hebben terwijl zij ook tijd vrijmaakt voor haar gezin en de keuze heeft gemaakt om een periode parttime te werken. Kortom, zij is zowel wetenschappelijk, maar ook op alle andere vlakken, een zeer inspirerende vrouw die volgens de commissie de Corrie Hermannprijs helemaal verdient.

Save-the-date: zaterdag 2 oktober 2021

maassen fotograaf
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek