Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Snel duidelijkheid en goedkopere zorg voor vrouwen met mogelijke borstkanker in Catharina Ziekenhuis

donderdag 1 februari 2018

Het Catharina Ziekenhuis heeft de zorg voor vrouwen die na het bevolkingsonderzoek borstkanker verwezen worden patiëntvriendelijker, sneller en goedkoper georganiseerd. Patiënten met een zogenoemde BIRADS-0 afwijking kunnen met een verwijzing van de huisarts voor nader onderzoek binnen een dag terecht op de afdeling Radiologie van het Catharina Ziekenhuis. Een BIRADS-0 verwijzing betekent dat een aanvullende foto of echo vaak voldoende is om te kunnen bepalen of de afwijking kwaadaardig is.

Vrouwen waarbij geen borstkanker wordt gevonden, blijven op deze manier onder behandeling van de huisarts in plaats van het ziekenhuis. Ook wordt de zorg voor deze vrouwen op deze manier goedkoper. Zij betalen, afhankelijk van het eigen risico en hoeveel hiervan gebruikt is, nu namelijk alleen nog maar de kosten voor het radiologisch onderzoek. Dat kan vrouwen vele honderden euro’s schelen. Verder is de verwachting dat de stress en ongerustheid die een BIRADS-0 verwijzing met zich mee kan brengen wordt verminderd, onder meer omdat zij niet naar het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis hoeven.

Kortere wachttijden

Op de afdeling Radiologie zijn de mammografiebeelden van het bevolkingsonderzoek al aanwezig. De radioloog beoordeelt deze beelden opnieuw en bepaalt vervolgens welk aanvullend onderzoek nodig is. Meestal is dit een 3D-mammografie en een echo. De uitslag van de verrichte onderzoeken wordt direct op de afdeling Radiologie met de vrouw besproken. Van elke tien vrouwen die met een zogenaamde BIRADS-0 verwezen worden, blijken er negen uiteindelijk geen borstkanker te hebben. Het voordeel van deze nieuwe werkwijze is een snellere doorlooptijd met kortere wachttijden.

Vrouwen bij wie wel een afwijking wordt gevonden na aanvullend radiologisch onderzoek, worden direct verwezen naar het Catharina Borstkankercentrum. Daar wordt uitleg gegeven over het vervolgtraject en de eventuele behandeling.

Hoger niveau

Het Catharina Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in de regio dat deze zorg op deze wijze aanbiedt. Alle ziekenhuizen zijn door het Ministerie van Volksgezondheid verplicht deze zorg dit jaar op deze wijze aan te passen.

De kwaliteit van zorg voor vrouwen met borstkanker komt hiermee op een nog hoger niveau. Het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis is niet voor niets als enige centrum van Nederland beloond met het Europese Eusoma-certificaat. De beoordeling voor het behalen van dat certificaat is een uitbreiding bovenop het eveneens behaalde roze lintje van Borstkanker Vereniging Nederland.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek