Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Steun het onderzoek 'Beroertes bij vrouwen voorkomen' van Hine van Os

vrijdag 15 juni 2018

Te veel vrouwen weten nu niet dat ze een hoog risico lopen op een beroerte. Ze krijgen mogelijk dus te laat adviezen en medicijnen om een beroerte te voorkomen. Dat wil ik veranderen.

- Hine van Os, arts-onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum

Ik wil slimme, interactieve software ontwikkelen waarmee huisartsen direct zien wat jouw persoonlijke risico is op een beroerte. De software laat bovendien zien hoeveel jouw risico daalt als je bijvoorbeeld bloeddrukverlagers slikt, of stopt met roken.

Ik verwacht dat hierdoor duizenden mensen eerder op de hoogte zijn van hun verhoogde risico. En daardoor op tijd de juiste preventieve behandeling krijgen. Beroerte heeft grote gevolgen

Elk jaar overlijden zo’n 43.000 mensen aan een beroerte. In het verpleeghuis waar ik werkte tijdens mijn studie geneeskunde zag ik voor het eerst hoeveel impact een beroerte kan hebben. Regelmatig verzorgde ik jonge mensen met een halfzijdige verlamming. Anderen hebben blijvende problemen met bijvoorbeeld praten of hun geheugen. Toen wist ik dat ik er alles aan wil doen om beroertes te voorkomen. Vooral voor vouwen

Mijn project richt zich op vrouwen, omdat we denken dat veel vrouwen met een hoog risico dit zelf nog niet weten, en hun huisarts ook niet. Er wordt bij de huidige risicoschatting nauwelijks gekeken naar factoren die juist bij vrouwen het risico sterk kunnen verhogen, zoals hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap of migraine. Dit moet veranderen.

Lees hier meer over het onderzoek én over de crowdfundactie.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek