Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Tijdens crisis keren in de wetenschap oude rolpatronen terug: vrouwen zijn minder zichtbaar

maandag 25 mei 2020

Mannelijke wetenschappers profiteren van de crisis. Ze maken vaker dan hun vrouwelijke collega's aanspraak op beurzen en ze publiceren meer.

De ongelijkheid binnen de academische wereld groeit: mannen publiceren vaker wetenschappelijke artikelen en krijgen meer wetenschapsbeurzen toegekend dan hun vrouwelijke collega’s. Het Diversity & Inclusion Office van de Erasmus Universiteit waarschuwt in een zogenoemde whitepaper voor deze tweedeling die sinds de coronacrisis toeneemt.

Bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werden de afgelopen maanden van de 33 beurzen 21 toegekend aan mannen, 12 aan vrouwen. De man-vrouwverhouding binnen de NWO is al jaren punt tot zorg, maar dit is wel heel scheef, vindt Semiha Denktaş, hoofd van het Diversity Office van de Erasmus Universiteit en hoogleraar psychologie.

De 33 aanvragen die de NWO toekende, hebben allemaal betrekking op onderzoeken die zijn gerelateerd aan het coronavirus en worden verstrekt via zogenoemde fast track-beurzen, waarbij het beoordelen van de aanvraag sneller gebeurt dan normaal. Zou die scheve man-vrouwverhouding ook te maken hebben met het onderzoeksgebied, namelijk de coronacrisis? “Dat zou mij verbazen”, zegt Denktaş. “Het gaat om allerlei terreinen die hierop betrekking hebben, variërend van sociologische processen tot gezondheid en alles ertussenin.”

Lees het volledige bericht op www.trouw.nl
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek