Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Van het gevoel dat er niets te kiezen is…naar leiderschap

dinsdag 21 september 2021

Als arts heb je vaak het gevoel dat dingen je overkomen. Patiënten die zonder overleg bij je spreekuur geplaatst worden. Vergaderingen waar je geacht wordt aanwezig te zijn. Een onderwijsmoment, waarbij iedereen het een goed idee vindt dat jij dat praatje houdt. Zaken waar verzekeraars meer van willen weten…
Zo kan je er zelf vast ook wel een aantal verzinnen! Zaken die je het gevoel geven dat er niets te kiezen is.

In intervisie of coaching worden dit soort zaken regelmatig ingebracht. Meestal met de hulpvraag wat moet ik doen? Moet ik het wél doen, of juist niet? Deze vraag stellen leidt vaak tot plussen en minnen in je hoofd. Je hersenen kunnen die lijstjes links en rechts van de streep even lang maken.

Kiezen is soms moeilijk; omdat kiezen ook iets verliezen is. Of omdat je het speelveld niet geheel kan overzien en de impact van een beslissing niet kan overzien. Of omdat je niet helemaal weet wat je hart je ingeeft, of daar niet naar durft te luisteren. Of bang bent voor het oordeel van een ander.

Het antwoord op dit soort keuzes of dilemma’s zit echter in jezelf. Hoe moeilijk of ingewikkeld situaties ook zijn, leiderschap zit in jou, ook als je situaties niet kan overzien. Leiderschap is altijd leiding geven aan jezelf.

Alan Seale heeft daar drie vragen voor geformuleerd, die voor doenige dokters soms vreemd klinken.

1. Wie wil ik erin zijn?

2. Wat vraagt dat van mij?

3. Wat is dan mijn eerste stap.

Door deze drie vragen aan jezelf te stellen plaats je de situatie in een ander perspectief.
In plaats van je slachtoffer te voelen over een situatie biedt de eerste vraag je de kans vanuit je leiderschap te kijken. De vraag alleen al stellen schept afstand. Wil je diegene zijn die altijd inspringt, meebeweegt en oplost? Of wil je anders zijn?
Vraag twee geeft antwoord op; welke kwaliteiten heb ik in te zetten, of welke rol wil ik spelen? Welke angsten moet ik opzij zetten? Welk vertrouwen moet ik hebben? Moet ik meer mensen betrekken?
De derde vraag vraagt alleen om de eerstvolgende stap. Door bezig te gaan met de eerste twee vragen volgt het antwoord op vraag drie vanzelf. Alleen de eerste stap hoeven nemen is heel overzichtelijk. Voor iedere volgende stap kan je weer deze drie vragen stellen. Als je oefent zal je merken hoe makkelijk en snel je dit doorloopt.

Het voordeel van deze krachtige methode is dat je direct meer leiderschap en keuzevrijheid ervaart!

Ook bij MPOWR maken we iedere keer keuzes. Over wie we willen zijn, wat dat van ons vraagt en welke stap we dan zetten. Voor dit moment betekent het dat dit onze laatste blog is over Medisch Leiderschap voor de VNVA. Wij willen de VNVA ontzettend bedanken voor de ruimte die zij ons hebben geboden. Wil je over leiderschap geïnspireerd blijven, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via: info@mpowr.nl. Als VNVA lid krijg je nog steeds 10% korting op nascholingen.

2021_8 Foto kleurstalen kiezen
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek