Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Verschil kans hersenziekte bij mannen en vrouwen

vrijdag 5 oktober 2018

De helft van de Nederlandse vrouwen en één op de drie mannen van middelbare leeftijd krijgt een beroerte, dementie of de ziekte van Parkinson in de rest van zijn of haar leven. Dat blijkt uit onderzoek door Silvan Licher e.a. (Erasmus MC) op basis van het grootschalige bevolkingsonderzoek ERGO in Rotterdam. De studie is gepubliceerd in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry (JNNP).

Aan het onderzoek deden 12.102 (bij aanvang gezonde) deelnemers mee. Mannen bleken vaker dan vrouwen op jongere leeftijd een beroerte te krijgen, omgekeerd trad bij vrouwen op jongere leeftijd vaker dan bij mannen dementie aan het licht. Deelnemers die gedurende het onderzoek tussen 1990-2016 leden aan beroerte, dementie en parkinson hadden vaker een hogere bloeddruk, last van boezemfibrilleren, een hoger cholesterol en diabetes type 2.

De onderzoekers vergelijken hun uitkomsten met data ontleend aan de fameuze Framingham Heart Study die tot andere getallen komt. Risico op dementie gedurende het leven is in die studie bij vrouwen 1 op 5 en bij mannen 1 op 10; risico op beroerte bij vrouwen 1 op 5 en bij mannen 1 op 6. Dat de Rotterdamse studie andere uitkomsten geeft, vindt zijn oorzaak waarschijnlijk in het feit dat mensen in deze studie gemiddeld wat ouder worden dan in de Amerikaanse populatie en dat het verschil in levensverwachting tussen Nederlandse mannen en vrouwen minder groot is dan in de VS.

Lees het volledige artikel op www.medischcontact.nl
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek