Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Volg je hart, pak de regie!

dinsdag 6 juli 2021

Volg je hart, pak de regie! Klinkt heel logisch. Toch? Maar dan? Hoe doe je dat eigenlijk?

In onze coaching merken we regelmatig dat je hart volgen niet zomaar vanzelfsprekend is. Het vraagt wel wat ondersteuning voor de artsen die we begeleiden om meer bewust te worden van wat er in hun hart leeft. En áls ze dan bewuster worden, dán kunnen ze er ook beter woorden aan geven. Fijn voor henzelf, zodat ze makkelijker hun dagelijkse keuzes kunnen maken. En ook fijn voor anderen, omdat het hun samenwerkingen verbetert.

Steeds weer blijkt, dat het heel behulpzaam is om in de coaching eerst terug te gaan naar binnen, te checken hoe het er echt voor staat, voordat je stappen gaat ondernemen naar buiten toe. Dus eerst voelen wat er in je hart leeft, om van daaruit de regie te pakken.

Een kleine greep uit recente voorbeelden:

· Een huisarts die eerst echt in haar hart moest voelen hoe moe ze was. Pas daarna kon ze toegeven, dat ze burned out was en kon ze aan haar herstel beginnen.

· Een revalidatiearts die eerst in haar hart moest voelen, wat haar allemaal in de weg zat om met open hart naar haar lastige collega te kijken. Pas daarna kon ze een betere samenwerking gaan creëren.

· Een huisarts die eerst in haar hart moest voelen, wat een weerstand ze had tegen het hulp zoeken voor zichzelf en haar ‘zwakte’ van een angststoornis. Pas daarna was ze klaar om hier verdere stappen in te zetten.

· Een chirurg, die eerst in haar hart moest voelen hoe klein ze zich maakte in discussies met haar collega’s in de vakgroep. Vanuit dat besef lukte het haar om te besluiten om steviger te gaan staan voor wat ze écht wilde veranderen.

· Een kinderarts, die eerst in haar hart moest voelen hoeveel energie het haar koste om tegen haar eigen twijfels te vechten als ze in het stafbestuur voorstellen wilde doen. Pas door deze ervaring kon ze écht besluiten om deze twijfels los te laten.

Een ander perspectief

Je hart geeft een ander perspectief op zaken, dan je verstand. En verbinden met je hart kan je doen door eerst te focussen op je eigen lijf. Hoe vaker je dat doet, des te makkelijker wordt dat.

Je hart is een mooie ingang naar je diepste wijsheid. Je hart geeft je op een hele andere manier richting, dan je verstand kan doen. ‘Volg je hart, pak de regie’ is niet voor niks de ondertitel van ons bedrijf.

Langzamerhand komt er ook wetenschappelijk bewijs hoe coherentie van je brein met je hart tot betere gezondheid leidt. In een blog van een tijdje geleden delen we een meditatie met je die hierop gebaseerd is.

In onze tweedaagse Bezinning krijg je ook handvatten om de wijsheid van je hart meer in te zetten in je dagelijkse praktijk.

Moniek de Boer en Angelique van Dam, www.mpowr.nl

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek