Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Vrouwen krijgen te veel hartmedicatie, ontdekt het UMCG

vrijdag 23 augustus 2019

Bron: Trouw

Omdat het onderzoek naar behandeling van hartfalen hoofdzakelijk wordt uitgevoerd op mannen, krijgen vrouwen meer pillen dan ze nodig hebben.

Vrouwen met hartfalen hebben waarschijnlijk veel minder medicatie nodig dan ze op dit moment krijgen. De optimale dosering is afgesteld op wat ideaal is voor witte mannen, maar vrouwen hebben waarschijnlijk maar de helft van die hoeveelheid nodig. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), dat vrijdag gepubliceerd is in het wetenschappelijk toptijdschrift The Lancet. “Dit is geen vrijbrief om vrouwen met hartfalen te onderbehandelen”, benadrukt arts-onderzoeker Bernadet Santema, hoofdauteur van het artikel.

Wat betekent het onderzoek wel voor de manier waarop vrouwen met hartfalen moeten worden behandeld?
“We zeggen niet dat de richtlijnen nu ineens moeten veranderen. De opzet van het onderzoek is daar niet geschikt voor, het is niet zo dat je met een onderzoek de hele gang van zaken kunt aanpassen. Wat we wel denken en hopen - en ik denk ook dat dit gaat gebeuren - is dat het echt een discussie teweeg gaat brengen. En dan niet alleen op niveau van dokter en patiënt, maar ook echt op de plekken waar medicijnstudies worden opgezet.

“We moeten met zijn allen echt veel beter ons best doen om te zorgen dat een grote studie, waar duizenden patiënten aan meedoen, voor 50 procent uit vrouwen bestaat. Aan de studies die ten grondslag liggen aan de huidige richtlijnen voor hartfalen deden de afgelopen decennia voornamelijk mannen mee. Het beste zou zijn wanneer het effect van toekomstige medicatie bewezen wordt in beide geslachten, voor het op de markt gebracht mag worden.”

Lees het volledige artikel op www.trouw.nl
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek