Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Vrouwenwandeling Zwolle

dinsdag 5 juli 2022

Vrouwen maakten lang geen geschiedenis. Om de bijzondere, gewone, tragische en vergeten vrouwen van Zwolle voor het voetlicht te plaatsen, ontwikkelden we een historische vrouwenwandeling. Initiatiefnemers Lamberthe de Jong, Lucia de Vries en Saskia Zwiers selecteerden 25 vrouwen uit de rijke geschiedenis van Zwolle en verbonden hen met een locatie in de binnenstad. Deelnemers kunnen de vrouwen met behulp van een gids of audiotour leren kennen.

Waar en hoe?

De wandeling kan per stadsgids zelfstandig worden gelopen. Het boekje is voor 5 euro te koop verkrijgbaar bij onder meer Stadsmuseum Anno, het Zwolse Balletjeshuis, museum Het Vrouwenhuis en bij diverse boekhandels. Later dit jaar kan de wandeling ook met behulp van een audiotour worden gelopen.

Wat?

De route duurt twee uur en voert langs de woningen van bekende Zwolsen, onder wie tekenares Gesina ter Borch, Aleida Greve, stichtster van Het Vrouwenhuis, en Amoene van Haersolte, winnaar van de eerste P.C. Hooftprijs. Maar er zijn ook minder bekende vrouwen te ontdekken zoals Maria Lauws, de eerste orgeltrapper van de Grote Kerk, en Gre Runhaar, een moedige stadgenote in de Tweede Wereldoorlog. Geertruid Kadeneter staat symbool voor de vele Zwolse vrouwen die zich begin vijftiende eeuw aansloten bij de beweging van de Moderne Devotie.

Bijzonder zijn Jacomina Jannes, een ter dood veroordeelde moordenares, en Maria van Antwerpen, een vrouw die liever als man door het leven ging en als soldaat wacht liep op de stadsmuren van Zwolle. Ook lokale feministes en politica’s worden niet vergeten, evenmin als arme vrouwen, kunstenaressen, verzetsheldinnen en prostituees. Het meest recent zijn de Zwolse ‘Dolle Mina’s’ die in 1976 een Vrouwenhuis oprichtten.

Het initiatief wordt ondersteund door de Gemeente Zwolle, Stichting De Gasthuizen, Stichting Het Vrouwenhuis en Stichting tot Algemeen Nut Zwolle.

De vrouwenwandeling is uitgegeven door het Zwols Vrouwenplatform en bevat de 25 locaties in de binnenstad met verhalen over 25 vrouwen en vrouwengroepen. De wandeling verscheen op 10 juni en is voor 5 euro te koop bij de VVV en Stadsmuseum Anno.

Betsy Hengeveld Zwolse Vrouwenwandeling (1)
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek