Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Women on Waves vangt bot in hoger beroep over overtijdbehandeling

woensdag 13 februari 2019

Women on Waves Stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann en een groep van (huis)arts-seksuologen hebben wederom geen gelijk gekregen van de rechter in een hoger beroep tegen de staat over de vraag of huisartsen een medicamenteuze overtijdbehandeling mogen voorschrijven.

In de civiele rechtszaak draaide het om de vraag of huisartsen strafbaar zijn als zij een medicamenteuze overtijdbehandeling voorschrijven – en apothekers als medeplegers worden gezien als zij de medicijnen verstrekken. Op dit moment is het zo dat deze behandeling alleen mag worden gedaan in ziekenhuizen en abortusklinieken met een vergunning. Maar Women on Waves vindt het onterecht dat huisartsen de behandeling niet mogen doen. De organisatie is van mening dat er voor de 45ste dag na de eerste dag van de menstruatie er geen zekerheid bestaat over een zwangerschap en dat een overtijdbehandeling daarom niet onder de Wet afbreking zwangerschap valt.

In de uitspraak wijst de civiele rechter erop dat er in deze zaak helemaal geen duidelijkheid kan worden gegeven ten aanzien van strafbaarheid. De civiele rechter heeft geen taak met betrekking tot het vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie. Het is aan de wetgever om te bepalen wat strafbaar is en wat niet. Ook daar viel Women on Waves over. Die vindt dat de minister van VWS en de IGJ in 2015 ten onrechte het standpunt innamen dat huisartsen strafbaar zijn als ze wél een medicamenteuze overtijdbehandeling voorschrijven, terwijl zij niet bepalen wat wel of niet strafbaar is. Daardoor zouden huisartsen belemmerd zijn in hun praktijkuitvoering. In de uitspraak is echter te lezen dat de staat niet voor de rechter ter verantwoording kan worden geroepen voor wat de minister in het parlement heeft gezegd. Dat zou wel kunnen met wat de IGJ in 2015 in een mail heeft gezegd hierover. Maar volgens de rechter is in die mail genoeg terughoudendheid betracht.

Lees het volledige artikel op www.medischcontact.nl
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek