Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Yvette van Kooyk onderscheiden met Spinozapremie

donderdag 3 oktober 2019

Op 2 oktober jl. ontving medisch bioloog Yvette van Kooyk de NWO-Spinozapremie uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De premie is, samen met de NWO-Stevinpremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Tijdens de feestelijke uitreiking presenteerde zij haar plannen met de onderzoekspremie van 2,5 miljoen euro. ‘Door het bestuderen van suikers hebben wij een nieuwe manier gevonden om de afweer te remmen of activeren. Met een juiste versuikering van allergenen kunnen we een vaccin tegen allergie lanceren die het immuunsysteem afremt, en voor kanker een therapie die de afweer aanzwengelt. Ook zullen analyses van suikerpatronen in tumorbiopten gaan bijdragen aan een betere diagnose bij kanker.’

Achtergrond bij Spinozawinnaar Yvette van Kooyk

Wat immunologie is, vertellen Yvette van Kooyk en een aantal van haar bevlogen collega’s in de online Spinoza Special. De onderzoekers kunnen immuuncellen activeren om tumoren aan te vallen bij kanker. Of juist tot rust manen bij auto-immuunziekten en infectieziekten zoals HIV. Lees hoe ze zoeken naar een vaccin tegen kanker en hoe ze zich verwonderen over ons ingenieuze afweersysteem. In de special is een film te zien waarin Van Kooyk vertelt dat ze haar premie van 2,5 miljoen euro wil besteden aan onderzoek én aan educatieve kunst.

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederland voor voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft.

Lees hier de Spinoza Special!
Foto aangeleverd door VUmc

Foto aangeleverd door VUmc.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek