Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Voorwoord nieuwsbrief maart 2024

maandag 11 maart 2024

Invest in women, accelerate progress

Het thema van international women’s day 2024 vrijdag 8 maart jl. was ‘Invest in Women, accelerate progress’. Dit werd door United Nations Women al in december 2023 bekend gemaakt.

Ik hoef natuurlijk niet te bespreken dat deze investering ter dichting van de loonkloof, gezondheidsproblematiek, ongelijke behandeling, etc. een solide investering is. U weet natuurlijk allang dat gendergelijkheid in dit tempo pas over 88 jaar is gerealiseerd, Nederland op de 28e plaats staat op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid, 44% van de vrouw financieel afhankelijk is, de loonkloof met 14% groter is dan omringende landen, 43% van de werkende vrouwen te maken heeft gehad met zwangerschapsdiscriminatie. Nederland telt 8.8 miljoen vrouwen die door onvoldoende (h)erkenning van gendersensitieve ziekten een slechtere prognose hebben en onnodig arbeidsverzuim. Women Inc presenteerde afgelopen week een rapport waarin een kostenbesparing van 7.6 miljard werd beschreven naar aanleiding van onderzoeken 1. Reden voldoende om extra budget ter beschikking te stellen door Pia Dijkstra, demissionair minister van VWS.

In het UMCG werd een onderzoek gedaan door o.a. em prof Marian Mourits, waar een loonkloof werd blootgelegd ten nadele van vrouwelijke medisch specialisten en niet specialisten van 6.1 respectievelijk 3.2% t.o.v. hun mannelijke collega’s vooral door verschillen in toelagen en gratificaties 2.

En dan hebben we het nog niet over grensoverschrijdend gedrag, waarbij vrouwen, zeker vrouwen vanuit minderheidsposities (culturele achtergrond of sociaal economische status), ongelijke kansen hebben tijdens selectieprocessen. Een leaky pipeline die voorkomen kan worden. Hierover besprak ik al eerder De Monitor van het Landelijk Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren en zal onderzoeker Lianne Mulder tijdens ons symposium verdere duiding geven 3.

Een investering in vrouwelijk talent, (h)erkenning als student (of nog eerder), het behoud van talent juist ook in tijden van dubbele vergrijzing en migratie zijn dus een solide investering en zal ook beneficiair zijn voor de uitkomsten 4,5.

Op zaterdag 23 maart aanstaande onderzoeken wij met u hoe we gelijke kansen in de zorg beter kunnen waarborgen met inspirerende sprekers én een paneldiscussie waarvoor ik u graag uitnodig. En als u nu niet in de zorg werkt maar wel ontzettend graag wil onderzoeken hoe u ook ambassadeur kunt zijn van inclusiviteit op uw werkvloer, dan bent u ook van harte welkom. De verbetering van een (psychologisch) veilige en inspirerende sfeer en cultuur zijn tenslotte nauwelijks een thema dat zich tot onze sector beperkt.

Geneviève Koolhaas,
voorzitter VNVA

Bronnen

1) https://www.womeninc.nl/actueel/kostenbesparing-meer-kennis-vrouwenlichaam

2) De loonkloof in een UMCU’ van Marian Mourits ea. 07-03 NTvG https://www.ntvg.nl/artikelen/loonkloof-een-umc#:~:text=Resultaten,verschillen%20in%20toelagen%20en%20gratificaties.

3) Diversity in the pathway from medical student to specialist in the Netherlands; a retrospective study The Lancet regional helath, oct 2023

4) Medicin is not gender neutral, she is male, NEJM mrt 2022 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMms2116556

5) Minder complicaties als een vrouw opereert, Medisch Contact sept 2023

Lees hier de hele nieuwsbrief!
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek