Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Voorwoord nieuwsbrief mei 2024

maandag 13 mei 2024

Vrouwen in hun kracht

Deze nieuwsbrief schrijf ik op zondag 12 mei, Moederdag én de dag van de verpleging (later omgedoopt tot Dag van de Zorg). Deze laatste vindt haar oorsprong in de geboortedag van Florence Nightingale. Florence Nightingale en moeders hebben overeenkomsten in hun zorgzaamheid, toewijding en impact op anderen. Beide hebben een diepgaande invloed gehad op de gezondheidszorg, zij het op verschillende manieren. Moeders worden vaak geëerd vanwege hun onvoorwaardelijke liefde, opoffering en ondersteuning in het gezin en daarbuiten. Florence Nightingale heeft de weg geëffend voor vrouwen in de gezondheidszorg door haar baanbrekende werk als verpleegkundige. Haar toewijding aan de gezondheid en het welzijn van anderen heeft bijgedragen aan het doorbreken van genderbarrières in de medische wereld.

Dit voorwoord schrijvend en denkend aan exceptionele vrouwen die hét verschil hebben gemaakt in de medische geschiedenis kunnen we natuurlijk Els Borst niet niet noemen. In de indrukwekkende 2doc ‘De erfenis van Els Borst’, die werd gemaakt 10 jaar na haar moord in 2014, zie je een prachtig portret van de academica en politica. Geraakt was ik door de mens hierachter. Haar ‘magistraal moraal ethisch kompas’ en doorzettingsmacht zijn op zijn minst inspirerend te noemen ongeacht de gender waar jij je mee identificeert.

Alle beschreven vrouwelijke krachten kennen echter ook een keerzijde. De door de maatschappij gecreëerde feminiene stereotyperingen resulteren nogal eens in een onevenredige verdeling van (onbetaalde) zorgtaken. Zorgarbeid die overigens een economische waarde heeft van 215 miljard (Lynn Berger in de Correspondent 28-02-2023), laat dat maar even op je inwerken. Hierin mogen wij vrouwen dus nog wel een inhaalslag maken om een gelijkwaardige verdeling te behalen. En als we dan toch goed bezig zijn om te groeien en ontwikkelen, laten we dan meteen dat imposter syndroom even tackelen. Tijdens een VNVA webinar; Meet-the-Expert, hebben we het volgende maand over hoe dan.

In het kader van goede zelfzorg en worklife balance, laat ik mij graag bevragen door GenZ en lees ik met open vizier de columns van bijvoorbeeld Hajar Rotbi en Berend van Doorn. En voor het schrijven van dit stuk liet ik mij assisteren door ChatGPT, om zo meer qualitytime met familie over te hebben op een prachtige zondag.

Zoals ik eerder al schreef, geef ik het stellen van vragen een prominentere plek. De eerste die nu op mijn lippen brandt is: hoe ga jij je laten ondersteunen?

Geneviève Koolhaas

Voorzitter VNVA

Lees hier de hele nieuwsbrief!
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek