Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Voorwoord nieuwsbrief oktober 2023

maandag 30 oktober 2023

Door Geneviève Koolhaas

What is it like being you?

De nieuwsbrief van een ontzettend geslaagd 90-jarig lustumcongres op 7 oktober 2023 in het thema “verbinding door diversiteit”. Een inspirerende dag op een prachtige locatie, waarop vanuit allerlei facetten diversiteit, en vooral de realisatie van inclusiviteit, werd belicht.

Inspirerende sprekers en workshop begeleiders deelden levenslessen en wetenschappelijke inzichten. De ruimte die is ontstaan voor human skills en dialoog vanuit kwetsbaarheid, juist ook voor leidinggevenden. Hierin ligt een kracht verscholen om met een open blik en de nodige interesse te spreken en zorg te leveren voor iemand die niet op jou lijkt.

Met alle majeure veranderingen in de wereld, waarin migratie door klimaatchaos en conflicten niet minder wordt, maakt de noodzaak om met een koel hoofd en warm hart situaties aan te gaan een kostbaar goed.

Op deze zelfde zaterdag 7 oktober voltrok zich echter ook een drama. Een terroristische aanslag door Hamas ontketende een nieuw dieptepunt in een toch al ontzettend complex conflict. Onschuldige slachtoffers en alleen maar verliezers binnen Israël én Palestina. Zuurstof in Europese gepolariseerde samenlevingen die onverdraagzaamheid en haat voedden, zo ook op andere plekken van de wereld.

In de enorme ruis van desinformatie, in een wereld waarin clickbaits orde van de dag lijken te zijn, werd ik getroffen door een filmpje van dr Danielle Braun, corporate antropoloog, spreker en expert organisatiecultuur en leiderschap, getiteld “what is it like being you?” (John Koening).

In een zoektocht naar het waarborgen van inclusiviteit, binnen of buiten de zorg, als ook voor het voortbestaan van de mensheid, hoop ik dat we onszelf bekwamen in deze vraag stellen met een koel hoofd en warm hart.

Hoe is het om in jouw schoenen te staan?

Geneviève Koolhaas (zij/haar)

Voorzitter VNVA

Datum van schrijven 27 oktober 2023

Lees hier de hele nieuwsbrief!
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek