Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Voorwoord VNVA Nieuwsbrief juli 2019

dinsdag 9 juli 2019

Emancipatie

Na 4 maanden zwangerschapsverlof en vakantie mag ik binnenkort weer beginnen met werken. Met een goed gevoel laat ik mijn dochter thuis bij haar vader. Hij is nog thuis en gaat genieten van zijn tijd met onze dochter voordat hij ook weer aan de slag moet. Voordat ik zwanger was hadden wij besloten dat wij samen de zorg voor onze dochter op ons zouden nemen. Ik zou mijn opleiding fulltime afmaken om daarna parttime als huisarts gaan werken. Tot die tijd zou hij minder gaan werken.

De meeste mensen reageren erg positief dat hij even “huisvader” wordt. Maar helaas heeft hij ook veel negatieve reacties gehad. Mannelijke collegae die vroegen waarom zijn vrouw niet minder ging werken. Of waarom onze dochter dan niet 5 dagen naar het kinderdagverblijf kan. Zolang er onder de mannen de verwachting heerst dat zij de kostwinner moeten zijn en altijd carrière gedreven moeten redeneren is er voor hun weinig ruimte om ook meer voor hun gezin te kiezen. Recent kwam in het nieuws dat veel mannen hun ouderschapsverlof niet op durven nemen vanwege deze normen. Met de reacties die mijn man heeft gehad kan ik me dat ook voorstellen.

Sinds dit jaar hebben mannen al 5 verlofdagen in plaats van 2. Volgend jaar wordt dit nog verder uitgebreid. De overheid en sommige grote bedrijven vechten de taboe al aan door vaders aan te moedigen gebruik te maken van hun ouderschapsverlof. Zo zijn er al veel mannen die er positiever in staan. Die ook kunnen gaan genieten van de ruimte en tijd die zij krijgen doordat wij vrouwen willen werken en de zorg verdelen. Het wordt tijd dat zij ook de voordelen van onze emancipatie ervaren.


- Lotte Raadschilders

Lees de nieuwsbrief
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek