Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Voorwoord VNVA nieuwsbrief juli 2021

woensdag 7 juli 2021

Het ontmoeten van andere collega’s is één van de vele leuke aspecten van het VNVA-lidmaatschap De bijeenkomsten zijn gezellig en gaan over evidente en minder voor de hand liggende, maar evengoed interessante onderwerpen. Niet geheel vreemd als je bedenkt dat ze voor en door vrouwelijk artsen worden georganiseerd. Als het mee zit mogen ze eerdaags weer fysiek gehouden worden.

Echter het gaat verder, via het VNVA-netwerk kom je ook al snel in contact met andere medische en niet-medische organisaties zoals de Medical Women's International Association (MWIA) of de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) en kun je als lid je horizon nog verder verbreden.

Vrouwen blijken echt op vele fronten en binnen talrijke organisaties actief te zijn, internationaal zoals binnen de Commission on the Status of Women (CSW) of de European Women's Lobby (EWL), maar ook nationaal.

Zo verbindt de NVR meer dan 56 vrouwenorganisaties, die elkaar zo kunnen leren kennen, elkaar kunnen bereiken en waar nodig samen kunnen optrekken.

Toen in 2018 een tekort aan de meest gebruikte anticonceptiepillen ontstond, trokken de VNVA, de Nederlandse Organisatie van Vrouwelijke Apothekers (NOVA) en de NVR dan ook gezamenlijk bij de politiek en de betreffende minister aan de bel.

Zaken, die doorgaans vrouwen meer aan het hart liggen, dreigen bij een overwegend door mannen gedomineerde besluitvormende top, nog te vaak ondergesneeuwd te raken. Niet uit kwade wil, maar gewoon omdat niet iedereen ze even scherp op het netvlies heeft staan, uitzonderingen daargelaten.

Zo was (en is) er nog een aparte lobby nodig om de loonkloof tussen mannen en vrouwen, de noodzaak van goede kinderopvang en het belang van genderspecifieke zorg breed op de politieke agenda te krijgen en te houden. Daar wordt onder andere via de Beleids- en Beïnvloedingsgroep van de NVR aan bijgedragen.

Voorbeelden van andere lopende initiatieven zijn de petitie ‘Stop het geweld tegen vrouwen’ en het jaarlijks schaduwrapport aan de CEDAW (Committee on the Elimination of Discrimination against Women) van de VN, dat de implementatie van de internationale afspraken over het bestrijden van discriminatie in de verschillende landen monitort.

Ik heb een groot respect gekregen voor de manier waarop vele vrouwen zich inzetten voor een betere samenleving. Met grote gedrevenheid en moed weten ze met weinig of geen middelen belangrijke discussies op gang te brengen, zo nodig tot op het hoogste niveau, nationaal, Europees of wereldwijd. Vrouwen, die zich geen afwachtende houding aanmeten, maar gewoon proactief doen en onverbloemd durven te zeggen wat nodig is om onze samenleving nog beter te maken

Ik voel me dan ook zeer bevoorrecht dat ik velen van hen heb mogen ontmoeten via onze vereniging.

Lees hier de hele nieuwsbrief
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek