Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Voorwoord VNVA Nieuwsbrief maart 2020

dinsdag 10 maart 2020

‘Vrouwenzaken’ en maatschappelijke ladder

Vrijdag 14 februari 2020, burgerbeweging DeGoedeZaak en vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann dagvaarden de Staat om zo de gratis toegang tot anticonceptie af te dwingen. Eerder, op 12 november 2019 boden Plan International Nederland, Girls Rights Watch en De Bovengrondse gezamenlijk, de Tweede Kamer een petitie aan over de menstruatie-armoede. Twee zaken, die redelijk afgebakend, maar toch van significante invloed blijken te kunnen zijn op de maatschappelijke emancipatie van vrouwen.

Allereerst, de anticonceptie komt nu helaas voor een groot deel ten laste van de vrouw. Voor acht procent van de Nederlandse vrouwen was geldgebrek een reden om in de voorgaande tien jaar geen anticonceptie te gebruiken. Dit bleek uit een onderzoek van Dokters van de Wereld twee jaar geleden. Daarnaast kan de menstruatie zo heftig en/of pijnlijk zijn dat de vrouw in kwestie daardoor niet in staat is te werken of naar school te gaan. Ook voor hen kan anticonceptie een uitkomst bieden. De pil is nu het meest gebruikte en qua kosten één van de goedkoopste anticonceptie mogelijkheden. De gratis toegang tot anticonceptie was lange tijd gegarandeerd. In 2011 werd het echter uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald. Jaarlijks scheelde dat 20 miljoen op de begroting.

Het tweede, de menstruatie-armoede bestaat ook in Nederland. Uit onderzoek van Plan International bleek dat in Nederland bijna tien procent van de jonge vrouwen te weinig geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Dit leidt tot onhygiënische en ongemakkelijke omstandigheden met verhoging van het risico op infecties, op stress, schaamte, werk- of schoolverzuim en noodgedwongen bezuinigingen op bijvoorbeeld groente en fruit, zoals ook te lezen is in het rapport van het platform De Bovengrondse.

Met het besluit om alle vrouwen kosteloos menstruatieproducten aan te bieden erkende Schotland onlangs als eerste menstruatieproducten als een basisbehoefte, dat voor iedereen beschikbaar moet zijn.

Regie over zwangerschap en menstruatie stelt vrouwen beter in staat om volwaardig mee te doen in de samenleving, in privé, werk en scholing. Het voorkomen van ongewenste ouderschap is ‘een zaak voor iedereen’. Er is dan ook een groot maatschappelijk draagvlak voor gratis toegang tot anticonceptie. Vanuit het oogpunt van gelijke kansen en emancipatie weegt het maatschappelijke, economische en individuele gewin van anticonceptie makkelijk op tegen de kosten hiervan op de overheidsbegroting. Toch wil de politiek (nog) niets weten van herinvoering van gratis anticonceptie via de basisverzekering. Vorig jaar sneuvelde het door het PvdA Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen hiervoor ingebrachte voorstel. Waarop Bureau Clara Wichmann besloot de kwestie voor de rechter te brengen. Hoe de overheid gratis anticonceptie gaat regelen, maakt de eisers in deze rechtszaak tegen de Staat niet uit.

De hoop is nu gevestigd op een wijs en geëmancipeerd besluit bij het gerecht.


- Lewi Vogelpoel

Lees de nieuwsbrief
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek