Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Voorwoord VNVA Nieuwsbrief mei 2020

maandag 18 mei 2020

Ja, daar zit ik dan op 16 maart. Opgesloten in mijn vakantiehuis in Spanje. Vorige week waren de terrassen al een stuk rustiger dan de week daarvoor. Maar nu; hond uitlaten, maximaal 100 meter van huis. Boodschappen doen mag. Chips en paar biertjes kopen? Nee mevrouw, niet noodzakelijk; volgende keer een boete. Een week later weer naar Nederland gaan, dat is een verhaal op zich.

Hoewel de maatregelen in Nederland veel minder beperkend zijn dan in veel andere landen, wordt er veel gevraagd van ons aanpassingsvermogen, de stress loopt soms hoog op. Ik heb weinig te klagen als alleenstaande pensionado. Ik mis vooral de zorgdag voor mijn kleinkind en mijn vrijwilligerswerk. Maar voor jullie? Werk-privébalans. Hoezo? Is er nog onderscheid als je thuis werkt? Veel gezinnen hebben het zwaar doordat ouders thuis moeten werken, kinderen thuis hebben en die ook nog moeten helpen bij schoolwerk. Als een van de ouders in de zorg werkt komt wel heel veel van de thuistaken bij de ander terecht. Menig werkende in de zorg moet ineens werkzaamheden doen die buiten haar/zijn specialisme liggen. En dit zijn dan alleen nog maar algemeen voorkomende situaties.

Het positieve aan een crisis als deze is dat er ineens creatieve oplossingen worden bedacht. Nou ja, bedacht. Meer (her)ontdekt en op grotere schaal toegepast. Omdat bijeenkomsten niet meer mogen hebben we nu volop beeldbellen, webinars, Zoom-vergaderen, online theater en museumbezoek, online colleges, heel veel podcasts, online consulten en telefonische triage.

Ik hoop dat veel van deze creatieve oplossingen blijven. Niet als vervanging zoals nu veelal, maar als aanvulling en uitbreiding van mogelijkheden. Persoonlijk contact, ook zonder elkaar aan te raken, is ook belangrijk. Denk aan netwerken. Hoeveel makkelijker is het immers om iets voor elkaar te krijgen als je elkaar persoonlijk kent. Maar als afstand mogelijk is... Ik fantaseer al over VNVA-webinars, -huiskamerbijeenkomsten op afstand met beeld, -symposia mede toegankelijk maken met beeldverbinding, kennismaken met collega’s of specialismen middels beeldpresentatie, podcasts maken over... Fantaseren jullie mee?


- Annelie Bisschops

Lees de nieuwsbrief
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek