Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Voorwoord VNVA Nieuwsbrief mei 2021

woensdag 26 mei 2021

Verbinding

Ochtend. Ontbeten en met de hond gewandeld. Nu een koffie en een uurtje in Twitter duiken.

Ik wil natuurlijk graag in mijn meningen en overtuigingen bevestigd worden, maar om scherp te blijven en niet dogmatisch te worden wil ik ook andere meningen lezen. Ik lees twitter graag. Actief zelf twitteren doe ik weinig. Ik ben er huiverig voor om een duidelijke mening te uiten. Ik zit niet te wachten op trollen en bedreigingen en die kun je al achter je aan krijgen als je 'vacci' in je naam zet.

Het volgen van een diversiteit aan twittermeningen blijkt nog niet zo gemakkelijk. Iemand volgen met min of meer dezelfde overtuigingen is aantrekkelijk. Het geeft een goed gevoel en je wordt gesterkt in je mening. Heel andere overtuigingen komen vaak ongenuanceerd en slecht onderbouwd over. Het lijkt een en al polariseren. Ik ben politiek links, dus een essay van een linkse twitteraar gaat er in als koek. Ik lees het vlot uit. De argumenten kloppen met mijn mening. Maar als een essay rechts georiënteerd is en zeker als het niet heel goed geschreven en onderbouwd is (en vooral niet te lang), dan laat ik het na een paar alinea's meestal voor gezien. Het lijkt of genuanceerde, goed onderbouwde meningen 'aan de andere kant' veel minder bestaan.

Het lijkt of mensen met een andere mening vaker kort door de bocht zijn, als ze al niet schelden en beledigen. Of herken ik de trollen aan mijn kant niet? Misschien vind ik die reacties wel begrijpelijk ook al is het gescheld op zich hetzelfde?

Het is lastig om twitteraars te vinden met een genuanceerde andere mening. Discussies op twitter weerspiegelen vaak diametrale meningen en dat betekent op twitter meestal niet genuanceerd beargumenteren. Dus daarmee krijg ik wel een beeld wat er zoal aan overtuigingen bestaat, maar het helpt me niet om mijn eigen overtuigingen kritisch te beschouwen. Eerder het tegendeel.

Twitter is dus zeker een bubbel en als je niet oppast een echoput aan dezelfde meningen. Ik ben er nog niet uit hoe ik dit moet veranderen. Me er meer toe zetten andere meningen eens met aandacht te lezen? Toch wat mij onwelgevallige twitteraars volgen? Dat gaat zeker energie en ergernis kosten, maar zonder weerstand verandert er niets, toch?

Nu maar weer even stoppen met twitter en het gepolariseer. En me bijvoorbeeld richten op de vnva, waar meningen ook verschillen, maar waar naar verbinding wordt gestreefd en de omgang prettig blijft.

Annelie Bisschops

Lees de Nieuwsbrief
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek