Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Voorwoord VNVA Nieuwsbrief september 2022

maandag 26 september 2022

De helft van de wereldbevolking menstrueert een aanzienlijk deel van haar leven maandelijks. Ook de vrouwen om mij heen en ik ben me daar lang niet altijd bewust van. Op de middelbare school was er weleens een vriendin die liet vallen zo’n buikpijn te hebben en iedere jonge vrouw heeft weleens de onvermijdelijke vlek in haar broek gehad. Een enkele keer werd er gevraagd om een maandverbandje of tampon, maar daar bleef het ook wel bij. Zo’n wezenlijk onderdeel van ons leven en vrouw-zijn en toch ook zo’n onbesproken onderwerp.

Ook als student en arts in opleiding was de menstruatie en alle problemen die zich daarbij voordoen een thema dat niet bijzonder veel aandacht kreeg. Gelukkig komt daar de laatste jaren verandering in. Er is een veelheid aan initiatieven om maandverband en tampons gratis te verstrekken op scholen en via weggeefkastjes. Ook lees ik steeds vaker verhalen op sociale media van vrouwen die vertellen over hun hevige klachten door bijv. endometriose. Verhalen die er mogen zijn en juist gehoord moeten worden om de impact op het dagelijks leven zichtbaar te maken.

Ik kijk dan ook erg uit naar het VNVA Els Borst Oeuvreprijs symposium op 1 oktober a.s. waar gynaecologe prof. dr. Marlies Bongers de VNVA Els Borst Oeuvreprijs in ontvangst mag gaan nemen voor haar werk om het thema menstrueel bloedverlies bespreekbaar te maken en menstruatiestoornissen te onderzoeken en behandelen. Hopelijk zie ik velen van u in de prachtige Gertrudiskapel in Utrecht.

Door: Lobke van Overbeek

Lees hier de hele nieuwsbrief
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek