Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Voorwoord VNVA Nieuwsbrief september/oktober 2019

dinsdag 1 oktober 2019

Een voorwoord in onze nieuwsbrief geeft de gelegenheid om te delen waar wij mee bezig zijn. De afgelopen twee jaar heb ik de kaderopleiding palliatieve zorg gedaan als huisarts. Dat is behoorlijk pittig naast mijn praktijkwerk en bestuurlijke activiteiten. Maar de motivatie komt voort uit mijn werk als dokter waarbij ik ervaar dat in de palliatieve zorg het steeds meer om de essentie in het leven draait. Deze levensfase is bij iedereen uniek en als arts voel ik mij bevoorrecht om bij te dragen aan het acceptabel maken hiervan als ziek-zijn zwaar wordt.

In Nederland hebben we daarbij óók de mogelijkheid om, als we het lijden te onverdraaglijk vinden, er met behulp van je eigen dokter een eind aan te mogen maken. De ethische kant daarvan is een van de zwaarste aspecten in de euthanasie praktijk. Recent hebben we mee kunnen leven met een collega die voor de rechter haar beleid ten aanzien van een demente dame moest verantwoorden. Dan blijkt voor de gehele samenleving weer welke worsteling dit is. Gelukkig heeft de rechter haar vrijgesproken van moord, wat een enorme opluchting moet hebben betekend.

Het zijn zaken die in een vergrijzende samenleving steeds meer spelen. Maar het is óók een uitdaging om op een positieve manier met ouderdom om te gaan. De beeldvorming in de media is nog steeds erg gericht op jong, mooi en snel. De werkelijkheid die ik steeds meer beleef is van ouder, vitaal en ondernemend, maar: in een ander tempo! Ik hoop in een ander tempo door te gaan, maar dat kan alleen als we samenwerken en elkaar ondersteunen. Dat is ook in onze vereniging op leeftijd heel hard nodig.


Groeten uit Vancouver Island,
Lydia Ketting-Stroet,
Voorzitter VNVA

Lees de nieuwsbrief
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek