Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Corrie Hermannprijs winnares 2012 - Barbara Mulder

maandag 9 april 2012

Tijdens het Corrie Hermannprijs Symposium op 31 maart 2012 vond de uitreiking plaats van de Corrie Hermann Prijs 2012 aan Prof. Dr. Barbara Mulder. Zij kreeg de prijs voor haar baanbrekend werk op het gebied van aangeboren hartafwijkingen bij volwassenen. In 1998 heeft zij binnen de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie een landelijke werkgroep opgericht voor deze nieuwe patiëntengroep. Nieuw omdat pas sinds de verbeterde hartchirurgie vanaf 1970 nu 90% van deze patiënten de volwassen leeftijd bereikt. Vroeger overleed 85% op de kinderleeftijd. In 2001 zette zij een landelijk registratiesysteem met DNA-bank op, CONCOR (CONgenitale CORvitia), binnen het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland. Een unieke mogelijkheid voor innovatief en multidisciplinair onderzoek. Inmiddels zijn de gegevens van 14.000 patiënten geincludeerd. Het onderzoeksspectrum beweegt zich van breed maatschappelijk naar zuiver wetenschappelijk.

Maatschappelijk

Voor deze groeiende groep patiënten is haar onderzoek zeer belangrijk. Onze maatschappij is onvoldoende ingesteld op hun problemen en zij worden geconfronteerd met beperkingen bij het vinden van werk, hogere verzekeringspremies en een voor hun kortere levensverwachting veel te hoge pensioenpremieregeling. Barbara Mulder is betrokken bij verschillende patiëntenorganisaties, zowel nationaal als internationaal. Zij is President van de "International Society for Adults with Congenital Heart Disease"(ISACHD) die zich wereldwijd voor deze patiëntgroep inzet.

Wetenschappelijk

Barbara Mulder is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en werkzaam in het AMC. Zij is een duidelijk voorbeeld voor vrouwen in alle fasen van de medische opleiding: een carrière als arts en een gezin zijn te combineren! Zij heeft veel en hooggekwalificeerd wetenschappelijk onderzoek verricht en een indrukwekkende lijst publicaties op haar naam staan. Een deel van haar onderzoek betreft het opsporen van relevante verschillen tussen vrouwen en mannen bij ( aangeboren) hartafwijkingen. Zij weet jonge collegae te inspireren tot wetenschappelijk onderzoek en benut haar internationale netwerk om hen onderzoekservaring in het buitenland op te laten doen. 15 promovendi hebben bij haar hun proefschrift al afgerond, 10 zijn onder haar leiding bezig. De helft van haar promovendi is vrouw.

Barbara_Mulder_met_prijs
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek