Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Corrie Hermannprijs winnares 2017 bekend!

dinsdag 13 december 2016

De Corrie Hermann Prijs werd dit jaar zeer terecht uitgereikt aan prof. dr. C.J. (Janneke) van der Woude. Zij voldoet in ruime mate aan alle criteria zoals die gesteld zijn voor het verkrijgen van deze prijs.

Janneke van der Woude heeft zich als MDL-arts toegelegd op inflammatoire darmziekten, zoals IBD, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Op het nog niet goed onderzochte terrein van zwangerschap en IBD heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het optimaliseren van de zorg rondom deze groep vrouwelijke patiënten. Op dit gebied wordt zij internationaal als expert beschouwd. Haar onderzoek is zowel basaal wetenschappelijk, als toegepast, bijvoorbeeld naar de toepassing van psychotherapie voor moeheidsklachten bij IBD. In haar functie van hoogleraar begeleidt zij een door haar geïnitieerde onderzoekslijn met meerdere promovendi. Haar onderzoeksprojecten richten zich op nieuwe behandelingsmogelijkheden, kwaliteit van leven en opsporing van aan colitis gerelateerde kanker. Daarnaast lopen er momenteel acht klinische trials voor het behandelen van IBD. Twaalf van dergelijke onderzoeken heeft zij de afgelopen jaren voltooid. Haar promotie in 2004 had als onderwerp: Apoptosis in (pre-) malignant lesions in the gastro-intestinal tract.

Recent heeft zij een onderzoek afgerond waarin een duidelijk gender-verschil wordt aangetoond in het effect van het geneesmiddel Adalimumab. Dit onderzoek sluit aan bij haar bestuurlijke inzet voor een comité van de ECCO (European Crohn’s and Colitis Organisation) dat een statement voorbereidt over genderdiversity in medicatie onderzoek. Voor genderdiversity was zij ook al ambassadeur in het Erasmus MC. Zij is een rolmodel voor de vrouwelijke collega’s in het Erasmus Medisch Centrum en is mentrix geweest van een aantal vrouwen die deelnamen aan het Female Career Development programma. Ze is co-auteur van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties en bestuurlijk actief binnen diverse wetenschappelijke verenigingen, zowel nationaal bij de Nederlandse Vereniging voor Gastro Enterologie (NVGE) als internationaal (United European Gastroenterology, UEG) en ECCO. Bovenal is zij een toegewijde arts voor haar patiënten.
Janneke van der Woude is getrouwd en heeft twee kinderen.

Corrie_Hermannprijs_winnares_2017_bekend
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek