Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Zij waren pioniers in een mannenwereld

woensdag 3 oktober 2018

Publicatie in NRC

Auteur: Frederiek Weeda

De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen bestaat 85 jaar. In 1927 werd de eerste vrouwelijke hoogleraar Geneeskunde benoemd. Er werkten toen 175 vrouwelijke artsen in Nederland, 5 procent van het totaal in die tijd. Nu is dat meer dan de helft. Twee vrouwen van in de tachtig vertellen over een leven als arts, moeder en vrouw.

Riet Ansink (87) ‘De patiënten noemden me soms zuster’

Riet Ansink (87) was van haar 49ste tot haar 60ste dé bacterioloog voor drie ziekenhuizen in Amsterdam. Ja, ze werd wel ‘zuster’ genoemd door patiënten, al was ze het hoofd van de afdeling microbiologie. Maar dat vond ze niet erg. „Ik voelde me altijd op waarde geschat. Van discriminatie heb ik nooit iets gemerkt.” Lees verder..

Corrie Hermann (86) ‘Carrière maken kon je in die tijd alleen als je ongetrouwd bleef’

In de jaren vijftig, tijdens haar stages in ziekenhuizen, waren er weleens patiënten die niet door een vrouw behandeld wilden worden. Nu hoort Corrie Hermann (86) van jonge vrouwelijke artsen het tegenovergestelde: dat sommige patiënten juist líéver een vrouw aan het bed hebben staan. Dan voelen ze zich meer op hun gemak. Lees verder..

Riet Ansink (87):
Corrie Hermann (86): “Als een kind ziek was, kwam het niet in ons op om de vader een dag thuis te laten blijven.”

Foto's: Lotte Schrander
Bron: www.nrc.nl

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek