Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

'Ook leuke meisjes worden vijftig', 24 juni 2021

Huiskamermeeting met UroGynaecoloog dr. Manon Kerkhof,

- een bevlogen en enthousiaste vrouwelijke arts met een missie.

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”: In Nederland zijn 1,2 miljoen vrouwen in de overgang en 30% heeft in deze levensfase dusdanige klachten (op fysiek en/of mentaal gebied) dat behandeling gewenst is. Met (h)erkenning en de juiste aanpak is effectieve behandeling zeer zeker vaak mogelijk. In dit verslag enkele notities over een vaak pittige fase. De overgang, het is een uitdaging!

Dr. Manon Kerkhof had in haar werk als urogynaecoloog de ervaring dat de hulp voor vrouwen in de overgang in de reguliere zorg vaak tekort schoot en dat vrouwen niet goed geholpen konden worden.
Dit kan anders! was haar overtuiging.
Door de klachten (zowel op fysiek als mentaal) goed in kaart te brengen kan een compleet behandelplan worden opgesteld. Maar daarvoor is als regel wel meer tijd en aandacht en expertise nodig dan in de reguliere zorg beschikbaar is. Daarom ging Manon met veel motivatie en energie aan de slag en zette in Haarlem in 2017 een multidisciplinair expertisecentrum voor vrouwenzorg op, “Curilion” www.curilion.nl. Ook nam zij het initiatief tot FIT@work4Women.

Op deze huiskamerbijeenkomst hoorden we van Manon over haar drive en inzet en hoe deze kliniek duidelijk aan een behoefte voldoet!

Met groot enthousiasme deelde zij met de ruim 40 aanwezigen bij deze huiskamermeeting enorm veel kennis, ervaring en adviezen die zij in de loop van haar werkervaring heeft verzameld. Er was veel ruimte voor vragen die in de chat met hulp van Liesbeth Jansen naar voren werden gebracht. Heel veel praktische adviezen werden gedeeld. Deze zijn overigens ook na te lezen in het boek dat Manon Kerkhof schreef samen met Maaike de Vries Ook leuke meisjes worden vijftig.

Veel belangrijke tips kwamen voorbij met duidelijke uitleg, onderbouwing en toelichting.
· Zelfzorg - Leefstijl
Denk aan genoeg slapen, temperatuurmanagement, gezond eten (3 x daags), beweging, training, connectie met anderen, structuur en routine.
Zonodig: vraag hulp en begeleiding! Bijvoorbeeld door een diëtist.
Niet onbelangrijk: waar nodig aanvullend onderzoek naar o.a. Hb, TSH, etc.
· Behandeling indien nodig vanwege de overgangsklachten
- Niet hormonale therapie:
Denk aan cognitieve gedragstherapie, traditionele acupunctuur, antidepressiva, anti-epileptica, antihypertensiva of andere medicatie.- Fyto-oestrogenen / isoflavonen (bv rode klaver). Let daarbij wel op wat je slikt!
Hormonale therapie lage dosering / zeer effectief! Max 5 jaar, tot 52 jaar. Opties: slikken, pleister, evt. spiraal.

Over vrouwen rond de overgang, gezond ouder worden en hormonen.
Wijze lessen / take home messages.
· Hormoontherapie is niet gevaarlijk, mits op maat.
· Eerst “zuurstof” voor jezelf en dan voor de rest werkt het best. Neem het serieus!
· Zet in op gezond oud worden als de hormonen veranderen. Dit is belangrijk omdat er na de menopauze meer risico is op problemen rond hart- en bloedvaten, botten en spieren, slijmvliezen, etc. Het basaalmetabolisme verandert.
· Bekkenbodemklachten? Neem het serieus. Pijn en verkramping bij vrijen: stop! De ervaring is dat het lichaam pijn onthoudt en dat verkramping toeneemt. Zoek oplossingen en/of hulp. Bv glijmiddel op siliconenbasis.
Incontinentieklachten? Het is gênant, maar zoek hulp!
· Denk aan vitamine D, kalk! Preventie is belangrijk na de overgang! Wees matig met alcohol.
· 45 minuten bewegen, maakt niet uit wat, misschien ook krachttraining, zorgt voor spieropbouw. Belangrijk als extra hulp is het tegengaan van botontkalking.
· Denk aan pauzes, neem micropauzes en zorg zeker voor me-time!
Zorg voor goede nachtrust. Beperk ‘s avonds schermtijd, slaap genoeg, zo blijf je fris.

Kortom: het was een heel praktische leerzame en boeiende online huiskameravond!

853x1200
Sluiten
X Zoek