Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Netwerkavond met Nienke Thurlings 20 november 20217

We druppelen aan het einde van de werkdag op 20 november jl. één voor één binnen, jong, oud, fris en fruitig of vermoeid. Met grofweg 15 vrouwen vormen we samen een gemêleerde groep, van studente geneeskunde tot gepensioneerd, huisartsen, promovendi, specialisten (in opleiding). Naast onze banen lopen onze privé levens ook uit een en verschillen we ook qua mentale veerkracht, van dames die lekker in hun vel zitten tot bijna burn-out. We drinken een kopje thee of koffie en raken aan de praat over wat ons bezig heeft gehouden de afgelopen periode, wat we doen, en wat ons energie geeft.

Vanavond komen we samen om te luisteren en iets te leren van Nienke Thurlings. Nienke is zelf ervaringsdeskundige op het gebied van burnout en geeft inmiddels carrière-coaching en trainingen aan hoger opgeleide vrouwen. Ze is een dertiger, psycholoog, yogadocente, en eigenaresse van het bedrijf Womanize. Oorzaken van het feit dat burn-out tegenwoordig veel voorkomt en zich vaak al op relatief jonge leeftijd uit, komt volgens haar door de industrialisering, de individualisering en de digitalisering van de maatschappij.

Onder haar begeleiding doen we opdrachten waarin we stilstaan bij hoe we stress herkennen en ervaren, en waar we energie van krijgen. Hoe verschillend die aspecten ook mogen zijn, de lichamelijke signalen bij stress zijn voor ons vaak vergelijkbaar. We benoemen bijvoorbeeld een hoge/stokkende ademhaling, hogere hartslag, spierspanning die zich uit in hoofdpijn of pijn in de kaken, schouders, nek en halsspieren, of een brokgevoel in de keel.

Nienke creëert ruimte en aandacht voor deze fysieke signalen en geeft vervolgens tips over balans, gezonder leven, levensritme, en het oeroude adagium rust, reinheid en regelmaat. Ze pleit voor meer ‘me-time’ en het serieus nemen van lichamelijke signalen om een eventuele burn-out tegen te gaan. We krijgen concrete tips om stress van je af te laten glijden, zoals ademoefeningen, bewuster tijd voor jezelf nemen, en het inlassen van kleine rituelen en pauzes. Energievreters of vervelende situaties kunnen we schrappen, beperken of ‘bufferen’ (wat zoveel betekent als je bewust zijn van wat je vervelend vindt en met voorbedachte rade iets leuks zowel daarvoor als daarna inplannen).

De zaken waar we energie van krijgen, blijken heel universeel. Ze bestaan kortweg uit fysieke basisbehoeften zoals beweging, sociale verbondenheid (hulp bieden/ontvangen en sociaal contact), plezier (creativiteit uiten en spelen), persoonlijke ontwikkeling (inspiratie en uitdaging), en zelfbewustzijn (rust, reflectie en dankbaarheid).

We besluiten de avond met een concrete commitment, ik neem me voor een klein ochtend- en avondritueel in te plannen ter reflectie. Met een ‘joker’ in mijn portemonnee (een kleine attentie om mezelf te belonen als ik het even nodig heb), en een glimlach op mijn gezicht verlaat ik het pand; dankbaar, geïnspireerd, zelfbewust, en met een verbonden gevoel met de andere vrouwelijke (toekomstige) artsen die ik heb ontmoet.

Na deze avond zal ik geen tomaat meer eten zonder te denken aan de Pomodoro methode. En eigenlijk heeft het niks te maken met de Pomodori (Roma) tomaatjes, maar verwijst deze naamgeving naar de 25 minuten geconcentreerde periode van werken. De truc is dat je om de 25, 45 of 70 minuten steeds een korte energiegever inzet of een pauze van een paar minuten inlast. Beweeg als een gek op een afgelegen plek, haal een bakje koffie, mediteer of check iets bij je collega. Op die manier kom je weer op een hogere energiegolf en blijf je effectief. Zorg bewust voor jezelf en niet alleen voor een ander. Don't knock it till you try it!

Ik zie het om me heen gebeuren op de werkvloer: stresserende collega's die een voor een weleens 'uitvallen' door een disbalans tussen werk- en priveleven, steeds maar voldoen aan de (opgelegde) competenties en een hoge werkdruk. Hoe moet ik 'mijn ballen (als vrouw) in de lucht houden' om te voorkomen dat dit mij overkomt?

Voor mij was het doel van deze avond om tips en trucs te horen voor mijn eigen ontwikkeling als jonge arts. Met de open en treffende blik van Nienke werd ik geraakt door de besproken anekdotes. De hands-on workshop leerde mij om energievreters en energiegevers te herkennen. Vervolgens werd dit thema uitgebreid naar hoe dit actief aan te pakken in het dagelijks leven. Aan het einde van de avond heb ik mezelf beloofd om mijn ochtend- en avondrituelen weer te doen. Het meest waardevol aan deze avond voor mij was de bewustwording in zijn algemeenheid en dat ik met concrete handvaten naar huis ging. Deze avond gaf mij een positief gevoel

Sluiten
X Zoek