Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

VNVA Essayprijs

De VNVA Essayprijs is in het leven geroepen om meer aandacht te krijgen voor meer gender- of vrouw- geassocieerd maatschappelijk of wetenschappelijk onderzoek. Artsen (m/v) vanuit allerlei vakgebieden worden gestimuleerd om te schrijven en mee te dingen naar deze prijs. Gebruik je eigen invalshoek en creativiteit. Een wetenschappelijke basis is niet nodig.

In 2018 was Mala Misra-Isrie prijswinnares met het essay ”Hoera, het is een meisje” over de ethische dilemma’s bij het verschil tussen een geboorte van een jongetje of een meisje in India. Het abstract werd gepresenteerd op het Medical Woman International Association (MWIA) congres in New York. In 2019 won Thea Heeren de prijs voor haar essay “We kunnen nog niet achteroverleunen” naar aanleiding van het thema: 100 jaar Vrouwenkiesrecht. In 2021 is de prijs toegekend aan Gerdien Kramer voor haar essay in het thema: Vrouwen fijngevoeliger? Titel van haar essay: Over meisjes.

De prijs bestaat uit een oorkonde, een podium op het voorjaars- of najaarssymposium en toekenning van een cheque van 250 euro (vrij besteedbaar). Samenwerking met het VNVA-bestuur tot verwerking van een publicatie is gewenst.
Deadline voor indienen: 31 december 2021. Het thema wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Criteria Essayprijs

  • Een Nederlandse tekst geschikt voor alle collega’s bestaande uit maximaal 1500-2000 woorden.
  • Het type essay kan uiteenlopen van een opiniërend, maatschappelijk relevant, genderspecifiek thema, tot casuïstiek of een overzicht van een onderzoeksgebied. Een wetenschappelijke element mag, maar is niet noodzakelijk.
  • Het essay kan eveneens een thema bevatten waarover reeds is gepubliceerd, echter een bestaande publicatie insturen is niet mogelijk.
  • VNVA lidmaatschap is geen voorwaarde en ook mannelijke artsen worden van harte uitgenodigd te reageren.

Inhoud prijs:
Cheque van 250 euro
Platform bij de toekenning van de prijs

Prijswinnaressen Essayprijs

2018Mala Misra-Isrie
2019Thea Heeren
2021Gerdien Kramer
Sluiten
X Zoek