VNVA Zintuigen Symposium en de VNVA Voorjaarsledenvergadering
zaterdag 26 maart 2022 09:00 - zaterdag 26 maart 2022 17:00Datum: Zaterdag 26 maart 2022
Tijd VNVA voorjaarsledenvergadering: 10.30-12.30 uur
Tijd Symposium Zintuigen: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Van der Valk Hotel in Utrecht
Inschrijving: Tot 22 maart 2022
Programma: Zie flyer
Symposium Zintuigen op 26 maart 2022
In het dagelijks leven maar zeker ook in de praktijk als arts maken we veel gebruik van onze zintuigen. Vaak meer dan we zelf doorhebben.
Een actueel thema, zeker met alle problematiek en klachten die voortkomen uit de COVID-19 pandemie. Veel patiënten kampen met reuk- en smaakverlies na een doorgemaakte COVID-19 infectie. Is er iets aan te doen en hoe? Een inhoudsdeskundige en de voorzitter van Reuksmaakstoornis.nl vertellen hier meer over.
Hoe essentieel is het zintuig horen als je bedenkt hoeveel mensen er slechthorend zijn, zeker nu met het gebruik van de mondkapjes. Een docent gebarentaal bij Het gouden Gebaar neemt ons mee in het thema en geeft handreikingen hoe eenvoudiger te communiceren met slechthorenden.
De workshop ‘zien’ zal inzicht geven hoe we beter kunnen leren kijken, om meer te kunnen zien. Zijn daar trucs voor? Ja, zeker zijn die er. Goed leren kijken is een kwestie van veel oefenen maar iedereen kan het leren. Een tekstprofessional en kunsthistorica begeleidt ons in de wereld van het kijken.
In de pauze van het symposium zullen onze oren worden gestreeld met muziek van het Der Aa Kwartet. Het Der Aa kwartet, een strijkkwartet, bestaat uit vier musici van het Filharmonie Der Aa in Groningen en tevens zijn enkele leden lid van de VNVA.
Deelnemers kunnen een keuze maken uit de workshop 'gebarentaal' en 'Reuktraining'. De workshop 'Zien' wordt plenair gehouden.
Accreditatie voor dit programma wordt aangevraagd bij ABAN.
Voorafgaand aan het symposium Zintuigen wordt de VNVA voorjaarsledenvergadering gehouden.
Programma
13.30 – 13.40 uur | Introductie VNVA Zintuigen Symposium
13.40 – 13.45 uur | TED Talk Paula Hertogh
13.45 – 13.50 uur | TED Talk Aranka Visser van Woersema
13.50 – 13.55 uur | TED Talk Kirsten Jaarsma/Jan van der Meer
14.00 – 14.50 uur | Plenaire Workshop ‘Zien’
14.50 – 15.30 uur | Koffie/thee pauze met het Der Aa kwartet
15.30 – 16.20 uur | Keuze Workshop ‘Gebarentaal’ of ‘Reuktraining’
16.20 – 16.50 uur | Interactieve sessie met alle workshopleiders
16.50 – 17.45 uur | Afsluiting symposium en borrel
Informatie Paula Hertogh
Workshop: De kunst van het kijken
Ik zie, ik zie… wat jij niet ziet. Maar ik ben wel heel benieuwd naar wat jij ziet! En wat je denkt, voelt en ervaart. Het samen bekijken van kunst en praten over wat je ziet kan veel opleveren. Je ervaart hoe je zelf kijkt en hoe anders dezelfde kunst door een ander ervaren kan worden. Deze workshop laat je kennis maken met een bijzondere manier van kunst kijken. Je maakt kennis met de ideeën van de Amerikaanse kunsthistorica Amy Herman. Haar gedetailleerde manier van kijken naar kunst kun je direct toepassen in je eigen praktijk.

Informatie Aranka Visser van Woersem
Workshop: Gebarentaal
Gebarentaal is sinds 2021 een officieel erkende taal in ons land. Een ontzettend belangrijke stap in de geschiedenis van de Dovencultuur. Daarnaast is de Gebarentaal, door het inzetten van tolken bij de persconferenties enorm populair geworden. Het leren van de basis van Gebarentaal en de kennis over doofheid maakt het voor Doven en slechthorenden veel gemakkelijker om mee te draaien in onze maatschappij. Door het meedoen aan deze workshop leer ook jij gemakkelijker te communiceren met deze doelgroep.
Tijdens deze workshop zal er eerst informatie worden gegeven over Doofheid, Dovencultuur en het verschil tussen de Nederlandse Gebarentaal en Nederlands ondersteund met Gebaren. Ook wordt besproken wat de mondkapjes in deze ‘corona periode’ doen binnen de communicatie met doven en slechthorenden.
Na deze informatie gaan we praktijkgericht aan de slag.
Informatie Kirsten Jaarsma en Jan van der Meer
Workshop: Reuktraining
Reuktraining is mogelijk voor iedereen die te maken heeft met een reukstoornis als gevolg van een virusinfectie (zoals een verkoudheid, griep of het coronavirus) of als gevolg van hoofdletsel. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken van een reukstoornis waarbij reuktraining kan helpen, waar nog minder over duidelijk is. Deze reuktraining is momenteel één van de weinige wetenschappelijk aangetoonde remedies bij reukverlies.
Kirsten Jaarsma, voorzitter Reuksmaakstoornis.nl
Jan van der Meer, algemeen bestuurslid Reuksmaakstoornis.nl en ervaringsdeskundige met reuktraining.
Der Aa kwartet
Elise Dethmers, 1e viool
Mariëlle Padberg, 2e viool
Rixt Riemersma, altviool
Eric Verschoor, cello
