Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Marlies Bongers prijswinnares VNVA Els Borst Oeuvreprijs!

donderdag 3 februari 2022
Marlies Bongers

De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) heeft prof. dr. Marlies Bongers de VNVA Els Borst Oeuvreprijs toegekend. Deze wordt op zaterdag 1 oktober 2022 uitgereikt tijdens het VNVA Els Borst Oeuvreprijs Symposium, getiteld “Menstruatie in ROOD op de agenda”.

Menstruatie-leed komt veel voor!
Ongeveer 30-50% van alle menstruerende vrouwen vinden hun menstruatie heftig of zeer heftig. Nederland telt circa 4,5 miljoen vrouwen die menstrueren. Dus ruim 2 miljoen vrouwen vinden dat hun menstruatie hevig is. Een kwart van deze groep zegt dat de menstruatie een heel ernstig probleem vormt. In Nederland gaat dat dus over ruim 500.000 vrouwen. Stel je voor 500.000 vrouwen die eigenlijk 3 dagen thuis zouden moeten blijven vanwege hun klachten. Dat betekent een productiviteitsderving van 104 miljoen euro elke maand en dus 1,2 miljard euro per jaar. Vrouwen blijven meestal niet thuis maar toch kiezen velen voor een parttimebaan om dit soort sores niet op het werk te hebben

Op de werkvloer zijn er dus veel vrouwen die elke maand weer met problemen kampen van de menstruatie: of heel veel bloedverlies, of veel en soms ondragelijke pijn of allebei, of opvliegers en onverwacht extreem bloedverlies. Toch is het een onbesproken item op het werk. Het gaat er niet over. Er is geen begrip voor. Er wordt geen hulp of oplossing geboden. Nu is het tijd om daar verandering in te brengen. CEO’s gun je werkneemsters een fijne geborgen werkvloer. Maak deze problematiek bespreekbaar. Denk na over faciliteiten om een dag thuis te werken als het bloedverlies te veel is. Denk na over menstruatie-verlof. Heb oog voor maandelijks terugkerend verzuim.

Ter ere van de uitreiking van de VNVA Els Borst Oeuvreprijs wordt op 1 oktober 2022 vanaf 13.00 uur een symposium georganiseerd, getiteld “Menstruatie in ROOD op de agenda”.
Eindelijk staat dit onderwerp in de belangstelling. Macron trekt 20 miljoen euro uit voor onderzoek om het leed van endometriose te verzachten; “Endometriose is geen ziekte van vrouwen maar van de hele samenleving”. De burgemeester van Gerona biedt menstruatieverlof aan voor haar medewerksters. Menstruatie-armoede bestaat ook in Nederland!

Over prof. dr. Marlies Bongers
Gynaecologe prof. dr. Marlies Bongers heeft er haar levenswerk van gemaakt om het thema menstrueel bloedverlies bespreekbaar te maken en om menstruatiestoornissen te onderzoeken en te behandelen. Zij is sinds 2015 hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en binnen het MUMC, naast haar drukke baan in de maatschap gynaecologie van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Naast de menstruatieproblematiek, houdt zij zich bezig met alle goedaardige baarmoeder afwijkingen. Zij begeleidt veel promovendi op het terrein van benigne uteriene pathologie, waarmee het thema ook wortel schiet in de volgende generatie artsen. Zij maakt zich hard voor het welzijn van vrouwen binnen de NVOG als voorzitter van de pijler gynaecologie.

Achtergrond VNVA Els Borst Oeuvreprijs

De VNVA Els Borst Oeuvreprijs is ingesteld als eerbetoon aan de in 2014 overleden Els Borst. Zij was erelid van de VNVA. Haar leven en werk stonden in dienst van een respectvolle en kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg waarbij aan de verschillen tussen individuele patiënten optimaal aandacht besteed wordt. Voor de VNVA Els Borst Oeuvreprijs komt iemand in aanmerking die vanuit een thematische invalshoek een doeltreffend, en vaak langdurig, project heeft weten uit te werken dat valt onder de wezenlijke verbetering van de gezondheid van vrouwen.

Voormalig prijswinnaressen VNVA Els Borst Oeuvreprijs
De eerste keer dat de VNVA Els Borst Oeuvreprijs, in 2015, werd uitgereikt ging deze naar Gunilla Kleiverda en Rebecca Gomperts voor hun jarenlange inzet om op medisch verantwoorde wijze vrouwen zelf de zeggenschap over zwangerschap te geven. Met Women on Waves en later ook met Women on Web, een website met betrouwbare informatie om veilig medicamenteus een zwangerschap te beëindigen, hebben zij de levens van vele vrouwen gespaard.

De tweede VNVA Els Borst Oeuvreprijs, in 2018, werd toegekend aan Hanneke Takkenberg vanwege haar niet aflatende inzet, zowel wetenschappelijk als maatschappelijk, voor het verbeteren van de gezondheidszorg met name ten aanzien van vrouwen: dit geldt voor patiënten én vrouwelijke artsen.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek