College Tour: Rebecca Gomperts
maandag 7 maart 2022 20:00 - maandag 7 maart 2022 21:00 Wanneer: | ma 07-03-2022 20:00 - 21:00 |
Waar: | Aula, Academiegebouw, Rijksuniversiteit Groningen |
College Tour is een evenement waar een bekende Nederlandse of internationale gast wordt geïnterviewd voor een live publiek. In navolging van het gelijknamige Nederlandse televisieprogramma, is het concept geïnspireerd op bijeenkomsten rond de Amerikaanse verkiezingen, waarbij het publiek uitgebreid de kans krijgt om vragen te stellen. In de Groningse versie bestaat het publiek uit zowel studenten als niet-studenten. Iedereen krijgt de kans om een vraag te stellen aan de gast van die avond. Op deze manier wordt getracht een ‘communicatiebrug’ te slaan tussen hooggeplaatste personen en universiteitsstudenten.
- Meld je aan voor het evenement via het volgende formulier.
- Georganiseerd door: Honours College en Globalisation Studies Groningen
- De voertaal van het gesprek is Engels.
- Dit event is ook online te bekijken, schrijf je in en wij sturen je een link
- Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met collegetour@rug.nl

Wie is Rebecca Gomperts?
Rebecca Gomperts is een Nederlandse arts en activiste, die de Aletta Jacobs Prijs 2022 van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft gewonnen vanwege haar strijd voor abortusrechten en toegang tot veilige en legale abortus voor vrouwen. Haar organisaties, Women on Waves, Women on Web en Aid Access zijn erin geslaagd abortus hoog op de politieke agenda's van verschillende landen over de hele wereld te krijgen. Gomperts is zelfs opgenomen in Most Influential People van het Time Magazine in 2020. De prijs wordt op dinsdag 8 maart 2022 (een dag na de College Tour) uitgereikt door de Rector Magnificus van de RUG, prof. Cisca Wijmenga.
Gomperts werkte na haar studie geneeskunde als abortusarts in een abortuskliniek in Nederland en bij Greenpeace als scheepsarts en milieuactivist. De verhalen die ze tijdens haar stages in Zuid-Amerika en Afrika hoorde over ongewenste zwangerschappen en het gebrek aan toegang tot veilige, legale abortus, inspireerden haar tot de oprichting van Women on Waves in 1999. Deze organisatie bestond uit een mobiele kliniek aan boord van een schip, die niet-chirurgische abortusdiensten en voorlichting naar landen over de hele wereld bracht die daar niet over beschikten. Deze organisatie is opgericht om een juridisch precedent te scheppen in de grijze gebieden van nationale abortuswetten, om alle vrouwen te bereiken die door hun eigen artsen niet worden geholpen, en om de gevaarlijke praktijk van illegale abortussen te voorkomen.
De organisatie Women on Waves werd geconfronteerd met verschillende uitdagingen, waardoor het moeilijk was de vrouwen te bereiken die haar hulp nodig hadden. Daarom richtte Gomperts in 2005 haar tweede organisatie Women on Web op. Dit is een online hulpdienst die vrouwen in landen waar geen veilige abortusmogelijkheden zijn, helpt om een medische abortus te ondergaan. Vrouwen kunnen er terecht met allerlei vragen, van hoe de abortuspil moet worden ingenomen tot advies over voorbehoedsmiddelen en zelfs relatieadvies. In plaats van abortuspillen via de zee te bezorgen, gebruiken vrouwen op het web pakketten en drones om pillen en instructies voor een veilige abortus aan huis te bezorgen. In het jaar 2018 werd Aid Acces opgericht, dat toegang biedt tot medische abortus per post in de Verenigde Staten en wereldwijd voor vrouwen en transmannen die anders misschien geen toegang hebben tot abortus- of miskraambehandelingsdiensten.
Over interviewer Angela Maas
Angela Maas is een Nederlandse cardiologe en de eerste hoogleraar cardiologie voor vrouwen in Nederland. Zij ontdekte dat het hart van mannen en vrouwen heel verschillend zijn en daarom een ander soort zorg nodig hebben. Maas studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed een specialisatie cardiologie in het Sint Antonius Ziekenhuis. Daarna werkte ze in verschillende ziekenhuizen, waaronder het Radboud UMC in Nijmegen. Sinds 2012 is zij hoogleraar cardiologie voor vrouwen in het Radboud UMC. Maas is expert op het gebied van hart- en vaatziekten bij vrouwen en de rol van vrouwelijke hormonen op het vaatstelsel. In het jaar 2014 heeft Angela Maas een onderzoeksfonds opgericht genaamd Hart voor Vrouwen, dat multidisciplinair onderzoek doet gericht op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Zij ontving diverse prijzen voor haar werk en is in 2019 uitgeroepen tot Opzij’s Meest Invloedrijke Vrouw van de Nederlandse gezondheidszorg. Ook was Angela Maas de VN Vrouwenvertegenwoordiger in 2020/2021. Maas is een pionier in het onderzoek naar de verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart en wordt beschouwd als een echte cardiofeminist.
Organiserende commissie
De College Tour 2022 wordt georganiseerd door Honours College Masterstudenten Eric Hiddingh, Esmee Mei, Nina Schreuder, Paula Volkers, en Ze Yu. Zij doen dit onder begeleiding van Marloes Viet, Project Manager bij Globalisation Studies Groningen.