Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

De Nervus vagus

Gerecenseerd door: Margret Kaandorp

De nervus vagus, Sandra Hintringer

Ondertitel: Eerste hulp bij overprikkeling, paniek, angst, trauma en depressie.

Dit boek wat dankzij de theorie van Stephen Porges tot stand is gekomen, bestaat voor de helft uit uitleg over deze theorie en over trauma en verder uit oefeningen die regulerend werken op het lichaam in geval van psychische klachten. Op de achterflap mis ik overigens de naam van deze ondertussen zeer bekende psychiater en wetenschapper. In de inleiding schrijft ze over Peter Levine, biofysicus en psycholoog die benadrukt dat niet het trauma maar de reactie daarop van ons zenuwstelsel het probleem is en aandacht behoeft. Hoe dat precies gebeurt wordt overigens niet op ingegaan. De methode wordt Somatic Experiencing genoemd.

De uitleg over de polyvagaal theorie van Porges wordt op eenvoudige wijze beschreven en is gemakkelijk te volgen. Er zijn een aantal simpele plaatjes tussen de tekst geplaatst en je leest het eerste deel van het boek lekker vlot door.

Ze schrijft over het autonome zenuwstelsel met in dit opzicht de belangrijkste hersenzenuw die ons snel informeert over dreigend gevaar, de Nervus Vagus. Deze ‘zwevende’ zenuw die veel organen innerveert kan ons in een oogwenk overprikkeling bezorgen, maar ook onderprikkeling zoals bevriezen en dissociëren. In zo’n geval zitten we niet in ons zogenoemde tolerantievenster en kunnen we niet openstaan voor gezonde adviezen of oplossingen. De schrijfster geeft daarom het eerste advies dat je in het geval van psychische problemen en triggers die je uit je doen halen het beste eerst je zenuwstelsel zou moeten reguleren voordat je belangrijke andere acties uitvoert. Ze raadt aan stil te staan bij wat je in je lichaam voelt en aan zelfregulatie te doen. Dat laatste is overigens niet zo simpel in mijn ogen als dat het beschreven staat.

De oefeningen worden samen met foto’s goed uitgelegd, alleen lezen en uitvoeren is best moeilijk te doen in je eentje. Voor de meeste oefeningen heb je hulp nodig van een goed opgeleide lichaamsgerichte therapeut.

De schrijfster is alternatief therapeute, gespecialiseerd in ostopathie en traumatherapie.

Het boek kan ik een aanraden voor patiënten die voordat ze een hulpverlener raadplegen willen begrijpen hoe het lichaam met stress omgaat.

De bronnen achterin het boek zijn bijna allemaal in het Duits. Ik mis adviezen voor Nederlandstalige boeken die de theorie van de Polyvagaal-Theorie uitleggen, daar zijn er tegenwoordig genoeg van.

Sluiten
X Zoek