Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

De mythe van normaal

Gerecenseerd door Margret Kaandorp; Arts, Lichaamsgericht Pessotherapeut, coach voor professionals.

Gabor Maté, De mythe van normaal; Over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij. Ankhhermes, 2022. ISBN 9789020219456.

Dit boek van een voormalig huisarts, verslavingsarts, psychiater en ervaringsdeskundige Gabor Maté was dikker dan ik had verwacht maar ik heb het boek met veel interesse helemaal uitgelezen. Maté blijkt een zeer ervaren en belezen man te zijn die veel gedaan heeft om zelf van zijn jeugdtrauma’s en verslaving om te gaan danwel af te komen. Hij haalt de individuele beschouwing van een mens met een psychiatrische diagnose grotendeels onderuit. Hoe de maatschappij is ingericht, vooral in Noord-Amerika en nog meer in de USA, hijzelf woont in Canada, beschouwt hij als toxisch en ziekmakend. Geestelijk lijden zit in onze geïndividualiseerde cultuur, dat beschrijft hij met talloze voorbeelden. Hij haalt daarbij antropologische studies en de kloof tussen onze natuur en de gemedicaliseerde cultuur aan.

Aanpassing op een te rigide wijze in onze jeugd en allerhande trauma’s, die hij zelf ook als vluchteling uit Hongarije aan den lijve heeft meegemaakt, beïnvloeden ons volwassen leven in hoge mate. Diverse onderzoekers, schrijvers, neurowetenschappers, filosofen en artsen zoals D.W. Winnicot, John Bowlby, Bessel van der Kolk, Peter Levine, Alice Miller en Jaak Panksepp passeren in het boek de revue. Er zijn veel literatuurverwijzingen en noten achter in het boek te vinden. Hij haalt het vaak vertelde negatieve idee onderuit over wat de menselijke natuur is, in plaats van puur egoïstisch en gericht op agressie en hebzucht als een natuurlijk aangeboren fenomeen spreekt hij over ‘human needs’. Dat wat nodig is om een gezonde volwassene te worden ligt in onze jeugd en in het opgroeien in een gezonde cultuur. Als onze ‘needs are met’ dan vertonen we een heel ander gedrag, wat ook te zien is door andere culturen te bestuderen. Wat hebben kinderen nodig in alle culturen? Gezonde hechting ofwel liefde. Niet alleen door twee ouders in een klein kerngezin. ‘It takes a village to raise a child’ haalt hij aan en bij gebrek daaraan kunnen we ons moeilijk ontwikkelen richting een liefdevolle gezonde volwassene.

Ik vond het een boeiend boek, grotendeels zie ik herkenbare stukken vanuit mijn eigen levenservaring. Soms vind ik de beweringen dat auto-immuunziekten terug te voeren zijn op bijna alleen stress wat al te sterk klinken.

Wil je het boek niet helemaal lezen zie dan kun je op youtube deze lezing volgen: https://www.youtube.com/watch?v=X0cODqqYyi8

de mythe van normaal
Sluiten
X Zoek