Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Huisartsopleiding Amsterdam UMC pakt kansenongelijkheid aan

De huisartsopleiding van Amsterdam UMC zet belangrijke stappen om kansenongelijkheid en uitsluiting binnen de opleiding aan te pakken. Uit recent promotieonderzoek van huisartsdocent en onderzoeker Nathanja Moppes blijkt dat AIOS (artsen in opleiding tot huisarts) met een migratieachtergrond vaker negatieve beoordelingen krijgen en te maken hebben met vooroordelen en microagressie. Moppes: “Deze AIOS moeten zich vaak dubbel bewijzen in een systeem dat onbewust anderen bevoordeelt. Dat is niet alleen oneerlijk, het staat goede en toegankelijke zorg in de weg.”

Kennis en ervaring gaat verloren

De lagere beoordelingen hebben niets te maken met de startkwalificaties of motivatie van de AIOS, zo blijkt uit het onderzoek. Veel AIOS uit etnische minderheden zoeken hun eigen manieren om met uitsluiting en vooroordelen om te gaan, bijvoorbeeld door steun te zoeken bij religie of lotgenoten. Dit vraagt veel van hen en kan leiden tot uitputting en isolement. Als deze artsen afhaken of niet volledig tot hun recht komen, gaan waardevolle kennis en ervaring verloren. Bovendien wijst onderzoek uit: een diverse huisartsenberoepsgroep is beter toegerust om passende zorg te bieden aan uiteenlopende patiëntengroepen. In 2060 zal naar verwachting bijna 40 procent van de Nederlandse bevolking een migratieachtergrond hebben. Een huisartsopleiding die deze realiteit niet weerspiegelt, loopt achter op de samenleving.

Concrete stappen voor meer inclusie

Naar aanleiding van het onderzoek zijn er bij de huisartsopleiding van Amsterdam UMC verschillende maatregelen ingevoerd. Zo zijn er verplichte trainingen over diversiteit en inclusie voor docenten en stafleden, delen ambassadeurs kennis en goede voorbeelden, en krijgen aios uit minderheidsgroepen meer inspraak in het onderwijs. Het doel: een leeromgeving waarin iedereen zich welkom en gehoord voelt, en waar verschillende perspectieven bijdragen aan betere zorg.

Landelijke navolging

Het Amsterdamse initiatief blijft niet onopgemerkt. Andere huisartsopleidingen zijn een halfjaar geleden het voorbeeld van Amsterdam UMC gaan volgen. Twee landelijke coördinatoren zijn aangesteld en elke huisartsopleiding heeft een lokale ambassadeur die ervoor zorgt dat elke deelnemende opleiding de genomen maatregelen op maat kan toepassen. Onderling hebben de opleidingen regelmatig contact er is een centraal platform om kennis te delen.

Luistertip: ‘Van onzichtbare drempels naar eerlijke kansen in de huisartsenopleiding’ (Podcast Amsterdam UMC Huisartsgeneeskunde)

Sluiten
X Zoek