Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

(Te)veel voelen

Gerecenseerd door: Ingrid Verbeek-Starink

Het boek is geschreven voor iedereen die ‘emotioneel gevoelig’ is, dus een hoog sensitieve persoon (hsp’er) is. Dit betreft 15 tot 20% van de bevolking. In de meeste boeken die hierover gaan, ligt de nadruk er vooral op dat je snel overprikkeld bent en dat je dat beter uit de weg kunt gaan. Dit boek laat zien dat je het als een ‘gave’ kunt benaderen. Het geeft je handvatten hoe je ermee om kan gaan en kan groeien. Dus geen standaard-adviezen dat je beter prikkels kunt vermijden. Wel hoe je je hoog sensitieve eigenschappen juist kunt omarmen en inzetten. Je hebt soms bijvoorbeeld zelfs een bepaalde prikkeling en uitdaging nodig om optimaal te kunnen functioneren.
Het is echt een ‘zelfhulpboek’. Er wordt uitleg gegeven, naar wetenschappelijke onderzoeken verwezen en vergeleken met al bestaande boeken over hsp’ers.
Dit boek pakt het onderwerp alleen breder aan en gaat er dieper op in.
Het is soms best confronterend…
Je begrijpt waarom het (meer of minder) traumatiserend voor je was om als kind ‘anders’ te zijn en waar je tegenaan liep. Je beschermingsmechanismen worden besproken en hoe sommige daarvan toen goed voor je werkten. Door de opdrachten uit te voeren en de vragen te beantwoorden, word je aan het denken gezet en lees je hoe je het nu, als volwassene, kunt benaderen en je weg in het leven (weer) kunt vinden. Uitgangspunt is dat problemen waar je tegenaan loopt bij de bron aangepakt moeten worden.
Regelmatig staan er stukjes met ‘Stof tot nadenken’ over het besprokene en ‘(visualisatie) oefeningen’. Ik adviseer je wel om de tijd te nemen om dit boek door te werken.
Dan leer je hoe je je ‘authentieke zelf’ terug kunt vinden. Dat alles begint met het erkennen van je behoeften en verlangens. En bijvoorbeeld hoe het komt dat je steeds dezelfde destructieve relaties aangaat. Door de inzichten en de handvatten die je krijgt, leer je hoe je voortaan betere keuzes kunt maken.
Dit is bij uitstek een boek voor wie actief aan zichzelf wil werken. En dan bedoel ik eigenlijk niet alleen hsp’ers. Het is jammer dat het boek alleen maar op hsp’ers gericht is, want ik denk dat veel meer mensen wat aan dit boek kunnen hebben…

- Ingrid Verbeek-Starink, huisarts niet praktiserend
15 juni 2022

9789020219012 Te veel voelen - cover
Sluiten
X Zoek