Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Anders en toch gewoon. Families na donorconceptie

Gerecenseerd door: Hedwig Grooten

Astrid Indekeu is onderzoeker aan het Karolinska Instituut in Stockholm en aan de KU in Leuven. Zij is psychologe, seksuologe en doctor in de Biomedische Wetenschappen.

Anders en toch gewoon / families na donorconceptie is een toegankelijk boek. Rijk aan de ervaringen van lotgenoten.

Voor dit boek interviewde Indekeu honderden mensen. Het boek gaat in op de meest gestelde vragen van (wens)ouders die hun gezin vormden na donorconceptie. Het heeft aandacht voor alle levensfasen die een gezin doorloopt, van ouders met een kinderwens tot een gezin met volwassen kinderen.

Het boek is overzichtelijk en voor biedt nuttige informatie voor (wens)ouders, familie, vrienden en professionele hulpverleners. Het gaat in op een aantal praktische vragen zoals: wat vertel je familie en omgeving over donorconceptie? Wat deel je familie en omgeving over situaties rond onvruchtbaarheid en de weg naar donorconceptie? Hoe gaat het in de praktijk te werk en wat zijn belangrijke aandachtspunten? Wat vertel je een kind, hoe en wanneer? Er is oog voor veranderende kaders en discussies in onze maatschappij rond onvruchtbaarheid en rond donorzwangerschappen en de langetermijnimplicaties. Ontwikkelingen zorgen voor meer mogelijkheden en meer dilemma’s.

Ook juridische aspecten komen in het boek aan bod (zowel voor Nederland als voor België)

Tot slot is er een zeer uitgebreide litteratuurlijst en een lijst met interessante links over donorconceptie, adoptie, pleegzorg en leven zonder kinderen.

Bespreking:

Op basis van wetenschappelijk onderzoek en getuigenissen van (wens)ouders en donorkinderen geeft dit boek een overzichtelijk beeld van belangrijke psychosociale aspecten van donorconceptie. Het boek is breed opgezet, actueel en geeft duidelijkheid en inzicht als je vragen heb m.b.t. gekende en anonieme eiceldonatie of sperma- embryo donatie. Daarbij laat het ook de families zelf aan het woord. Op een openhartige manier worden mogelijkheden, keuzes en dilemma’s, praktijk, tegenvallers, valkuilen en aanbevelingen besproken.

Het boek is objectief en geeft aandacht aan zowel de praktische technische gang van zaken als ook de vele emotionele en maatschappelijke aspecten die komen kijken bij dit traject en erna.

Een pluspunt van het boek is de duidelijke indeling.

Bij de interviews met ouders en kinderen is veel plaats ingeruimd voor psychosociale aspecten en de veelheid van emoties en van ouders, kinderen, donoren, familie en omgeving. Deze illustraties van de problematiek maken dat de informatie soms wat gefragmenteerd aan de orde komt. Daarbij kan nog aangetekend worden dat de geïnterviewden in de vele citaten soms een Zuid-Nederlands vocabulaire gebruiken. Voor degenen die zich graag in alle aspecten rond het thema interesseren is dit geen bezwaar. Anders en toch gewoon is zeker een lezenswaardig en toegankelijk boek.

De auteur:

Indekeu is een auteur die zeer goed op de hoogte is van alle ins- en outs met betrekking tot het onderwerp donorconceptie. Zij is wetenschappelijk adviseur voor de vzw Donorfamilies en vzw Donorkind, zie www.donorfamilies.be

9200000057347356
Sluiten
X Zoek