Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Anders omgaan met verdriet

Gerecenseerd door: Ingrid Verbeek-Starink

Anders omgaan met verdriet, David Dewulf

Dit is een liefdevol, helpend en troostend boek over hoe om te gaan met verdriet van jezelf en/of van een ander. Het bestaat uit 7 hoofdstukken die alle aspecten van verdriet behandelen. In het boek staan telkens bijpassende, de tekst ondersteunende meditaties/mantra’s, mindfulness-oefeningen (door de schrijver ‘adempauzes’ genoemd) en reflectie-oefeningen. 11 meditaties en 11 ademruimtes kun je zelf downloaden en beluisteren.

De basis van verdriet is verlies. Verlies van iets of iemand die je dierbaar was. Daar krijgt iedereen vroeg of laat mee te maken. ‘Durf verdriet in de ogen te zien’ is de boodschap. Het mag er zijn. Je mag het voelen. Verschillende uitingsvormen (kleuren) van verdriet worden benoemd.

Iedereen ervaart verlies anders. Erna is niets meer helemaal hetzelfde. Verdriet kan je leven soms ook verrijken. Vormen van troost bij verdriet worden genoemd. En dat nieuw verdriet de pijn van een oud, ontkend, niet verwerkt verdriet wakker kan maken. Je hoeft niet over verdriet heen te komen. Verdriet wil gedragen worden. Het pad van verdriet kan heel heftig zijn en onvoorspelbaar en is voor iedereen uniek.

Je leert bestaansrecht te geven aan je verdriet door zelfcompassie (= warmte en troost schenken aan je pijn). De niet-helpende overtuigingen en gedachten die we hebben (bijvoorbeeld ‘Ik mag niet meer genieten’) worden besproken en hoe je daar naar kunt kijken.

Het boek helpt je ook vooruit, naar de toekomst, te kijken. We mogen de pijn van verlies niet ontkennen. We mogen met dankbaarheid naar het verleden kijken en we mogen ons richten op de toekomst. Het gaat niet om loslaten, maar om op een andere manier vasthouden. Alles in jouw eigen tempo.

In het laatste hoofdstuk staat hoe je je leven weer op kunt pakken, bijvoorbeeld door je open te stellen voor anderen met verdriet. Het gaat om dragen en gedragen worden. Je krijgt nuttige tips en wordt uitgenodigd te leren luisteren vanuit je hart.

Dit prettig leesbare boek gaat over de vele wegen van rouw en verdriet. Hoe iedereen zijn eigen ‘helende reis van verdriet’ bewandelt. Liefdevol geschreven. Een aanrader!

Sluiten
X Zoek