Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Antikanker - Een nieuwe levensstijl

Gerecenseerd door: Marianne Leenders

Kosmos Uitgevers, juli 2013. Ean: 9789021554914

De auteur, hoogleraar psychiatrie, heeft dit boek geschreven nadat hij zelf een recidief hersentumor kreeg. De eerste keer was deze tumor bij toeval ontdekt. Na een operatie en bestraling hervatte hij zijn drukke leven alsof er niets gebeurd was. Bij het optreden van het recidief vroeg hij zijn behandelaars of er iets was wat hij zelf kon doen om opnieuw terugkeren van de tumor te voorkomen. Hij kreeg hier geen bevredigend antwoord op en is toen zelf de literatuur gaan bestuderen. In Antikanker beschrijft hij de ontdekkingen van de mechanismen waarop tumoren groeien en zichzelf in stand houden en hoe dit mogelijk te beïnvloeden is. Dit leidt tot gedetailleerde adviezen over leefwijze en voeding.

Veel van zijn voedingsadviezen komen overeen met andere beschreven gezonde voedingsstijlen. Interessant in dit boek is de uitleg die hij geeft van de verschillende voedingsbestanddelen en hun mogelijke werking tegen kanker, voornamelijk door het stimuleren van de natuurlijke afweer. Hij beschrijft veel verschillende onderzoeken om zijn theorieën te onderbouwen.

Naast eten van gezonde voeding houdt hij een pleidooi voor actief zijn en blijven en het reduceren van stress in je leven door bijvoorbeeld meditatie.

In juli 2011 is David Servan-Schreiber overleden. Over zijn laatste levensjaar schreef hij het boekje: On peut se dire au revoir plusieurs fois, je kunt verschillende keren afscheid nemen.

Hierin is hij openhartig over het “falen” van zijn theorie. Hij heeft zelf altijd geweten dat de tumor zou terugkomen en nooit gedacht dat hij volledig genezen was. Hij wijt het tijdstip van dit terugkeren, na 19 jaar, aan het drukke leven dat hij is gaan leiden na het verschijnen van “Antikanker.” Toch had hij geen andere keuze willen maken. Hij heeft het eerste recidief vele jaren in goede gezondheid overleefd. Hij heeft een nieuwe partner gevonden, met haar twee kinderen gekregen en het contact met zijn zoon uit zijn eerste huwelijk hersteld.

Ik vond “Antikanker” een boeiend boek vanwege de grote hoeveelheid informatie en de praktische tips die gegeven worden, met vaak wetenschappelijke en soms semiwetenschappelijke onderbouwing. Heel bijzonder vond ik het vertrouwen, de moed en de levenslust van de auteur.

Marianne Leenders, anesthesioloog/pijnbehandelaar

9200000053008266
Sluiten
X Zoek