Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Coach jezelf met NLP

Gerecenseerd door: José Konings, huisarts en SCEN-arts

Vincent van der Burg, Coach jezelf met NLP. Verander je mindset voor een leuker leven. Kosmos Uitgevers, 2023. ISBN 9789043929943

In dit boek geeft de auteur uitleg over oude en nieuwere inzichten bij Neuro Linguïstisch Programmeren, en geeft hierbij vele oefeningen (“doe- het- zelf- coachmodel“). Het boek is geïllustreerd met voorbeelden van personen die onderdelen van NLP hebben toegepast in hun leven.

Het principe van NLP is het creëren van (meer) persoonlijke vrijheid. Dat begint volgens de auteur met het onder controle krijgen van je eigen brein en je manier van denken. Door verandering van je ’mindset’ gaan je gedrag, je gedachten en je gevoel veranderen.

Meerdere technieken om dit te bereiken worden in verschillende hoofdstukken in het boek uitgewerkt:

 • De “swish” techniek waarbij je in je brein onwenselijke situaties ook visueel (‘plaatjes’) klein maakt en het gewenste doel of gedag vergroot
 • Priming: het veranderen van je filters van perceptie door na te gaan welke vragen je jezelf stelt, het stellen van intenties, en nagaan welk verhaal je jezelf vertelt
 • Het NLP metamodel: kritische vragen die je jezelf stelt over beperkende overtuigingen (bijvoorbeeld; wat is hier goed aan? Hoe weet je dat? Wat wil je wel?)
 • Contradenken: het installeren van positieve overtuigingen
 • omgaan met “ankers” of “ triggers” (voorwerpen, beelden, geuren of geluiden die specifieke gevoelens omhoog brengen zonder dat je er zelf bewuste invloed op hebt)
 • Creëren van “rapport” (verbinding met anderen)
 • Model van de neurologische niveaus: zes perspectieven van waaruit je een situatie kunt bekijken. Bijvoorbeeld gedragsverandering bereiken: niet alleen kijken naar niveau ‘gedrag’ maar ook waarden/ overtuigingen, missie etc.
 • Regie verkrijgen over je eigen “mentale films”
 • Het instellen van een “mentale prullenbak” waarin je negatieve gedachtes kan deponeren
 • Herkaderen (“als je toch shit op je weg krijgt, kun je het net zo goed als mest gebruiken”)
 • Tandwieleffect: begin klein, eindig groot

Ook al citeert de auteur grondleggers van de NLP methode, er wordt niet duidelijk aangegeven waar dit boek aanhaakt op de bestaande traditie en wat nu vernieuwend is. De oefeningen zijn onevenwichtig door het boek verdeeld waardoor aan het eind een grote hoeveelheid uit te werken vragen aan de lezer resteert. De combinatie van theorie en ervaringsverhalen maken het geheel wat rommelig.
Het uitgangspunt dat je kunt leren om “altijd en overal toegang kunt hebben tot welke stemming dan ook” gaat volgens mijn persoonlijke visie voorbij aan de waarde van bewust worden en accepteren (en verwerken) van de situatie waarin je je bevindt.
Voor lezers/ patiënten die weinig kennis hebben van NLP en gemotiveerd zijn om de oefeningen ook te doen kan dit boek verhelderend en stimulerend zijn.

Coach jezelf met NLP
Sluiten
X Zoek