Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

De oerspronkelijke keuken

Gerecenseerd door: Marianne Leenders\Yvonne van Stigt, augustus 2014. Ean: 9789081772860

De Oerspronkelijke keuken is het vijfde boek van Yvonne van Stigt in de serie boeken over eten en gezondheid met het thema Oervoeding. Het past in de trend van eten zonder gluten, zonder koemelk en met weinig koolhydraten. Opvallend in de beschrijving van deze voeding is dat volgens deze auteur een verkeerd voedingspatroon niet de schuld is van de “westerse mens” maar een onvermijdelijke ontwikkeling, ingegeven door het evolutionaire streven om te overleven, wat gemakkelijker gaat met vet en zoet voedsel. Het is nu tijd om onze eigen verantwoordelijkheid te nemen voor onze gezondheid.

Hiervoor reikt zij recepten aan in 4 verschillende categorieën:

  • de milde oervoeding, om rustig te beginnen en voor mensen die wat meer calorieën nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze veel sporten
  • de basis oervoeding, geschikt voor mensen met allergieën
  • de koolhydraatbeperkte oervoeding, voor diegenen die graag wat gewicht willen verliezen
  • de vegetarische oervoeding, spreekt voor zich, hoewel de oermens waarschijnlijk niet alleen groenten en fruit maar ook vlees en vis at.

Voor alle varianten van oervoeding worden recepten gegeven voor ontbijt, lunch en diner, waarbij vele recepten in meerdere categorieën kunnen worden toegepast. De recepten gaan vergezeld van mooie foto’s en zijn niet moeilijk te bereiden. Kenmerkend voor deze voeding is het gebruik van veel groenten en fruit, wel een kilo per dag, en het eten van niet meer dan drie maaltijden per dag. Er worden veel eieren, avocado’s en bananen gebruikt. Als meel gebruikt de auteur boekweitmeel en koemelk wordt vervangen door amandelmelk.

Er is een uitgebreid gedeelte waarin de principes en gedachten achter oervoeding worden toegelicht. Over dit gedeelte ben ik wat minder enthousiast. Het is een semi-wetenschappelijke onderbouwing waarin deze manier van eten bijna als een religie wordt gepresenteerd: je gaat je veel beter voelen, je schept de voorwaarden die je lichaam nodig heeft om zichzelf te kunnen genezen en je moet voorbereid zijn op negatieve reacties uit je vriendenkring. Maar als dit soort beschrijving je niet hindert is het een mooi verzorgd boek met veel recepten. Voor mensen die hun voedingspatroon willen veranderen in de richting van oervoeding/paleodieet is het zeker goed te gebruiken.

- Marianne Leenders

9200000030797668
Sluiten
X Zoek