Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

De zijkant van de macht

Gerecenseerd door Lewie Vogelpoel:

Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten (Els Borst). In de politiek worden besluiten genomen die ons allen raken. Om tot een evenwichtigere en meer gewogen politieke agenda en beleid te komen is het van belang dat naast mannen ook genoeg vrouwen aan de politieke tafel mee praten en besluiten. Vrouwen moeten daarvoor wel zelf het initiatief nemen.

Het aantal vrouwen dat voor een politieke carrière kiest blijft echter opvallend achter. Ook worden in de politiek de capaciteiten van vrouwen vaak nog niet optimaal benut. Hoe werkt het en (hoe) zou je meer vrouwen in de politiek kunnen krijgen?

Julia Wouters, politicoloog heeft zich in deze vragen verdiept. Zij was jarenlang de rechterhand van Lodewijk Asscher en daarvoor was zij parlementair verslaggever. Ze kent de politiek goed en van binnenuit.

In haar boek analyseert zij de dynamiek, de obstakels en valkuilen, waar vrouwen tijdens hun politieke loopbaan tegen aan kunnen lopen. Naast anekdotes en verhelderende inzichten bevat het boek ook een aantal interessante tips voor zowel vrouwen als mannen, om de eventuele hobbels op de weg te overwinnen.

Het boek is overigens net zo goed relevant en herkenbaar voor de artsenwereld als voor de politiek, een echte eyeopener met vele herkenbare zaken en punten voor zelfreflectie. Bewustzijn van onder andere het queen bee e/o krabbenmand fenomeen, het herkennen van dominantie technieken en wellicht een snufje sisterhood, kunnen de vorderingen op gebied van de emancipatie van vrouwen in het geheel in een aantal sectoren ten goede komen.

Kortom wat mij betreft een aanradertje, ook voor vrouwelijke artsen.

Ik eindig met een bijzondere quote uit het boek om over na te denken ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ (Pippi Langkous).

Veel leesplezier!

Lewi Vogelpoel

Sluiten
X Zoek