Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Draagkracht en veerkracht in de zorg

Gerecenseerd door: Marga Gooren

LannooCampus, april 2014. Ean: 9789401414852

Het wetenschappelijk onderzoek naar ‘veerkracht’ (in het engels ‘resilience’) is gemeten naar het aantal artikelen in pubmed de afgelopen 10 jaar ruim verzevenvoudigd. Veerkracht, gedefnieerd als het vermogen om terug te veren na moeilijke gebeurtenissen, is zeker voor werkers in de gezondheidszorg van groot belang om het werk vol te kunnen houden. Ik was dan ook zeer geïnteresseerd in het boek ‘Draagkracht en veerkracht in de zorg’. Jammer genoeg maakt het boek zijn titel niet waar: over draagkracht en veerkracht zelf wordt nauwelijks gesproken.

Auteurs Blokhuis en Talma houden vooral een (zeker waardevol) pleidooi voor het herstel van niet-meetbare waarden in de zorg, zoals presentie, betrokkenheid, waardering en empathie. Zij benadrukken het belang van contact en verbinding. Om goed contact te hebben met de hulpvrager moet de zorgwerker eerst in contact zijn met zichzelf. Dat bereikt hij of zij door zich bewust te zijn van (gevoelens in) het lichaam en van de eigen emotionele geschiedenis. Deze methode verbaast niet uit de koker van een haptotherapeut en psycholoog.

Er wordt meermalen gesuggereerd dat veel mensen met een affectief tekort uiteindelijk in de gezondheidszorg komen te werken. Door zorg te geven proberen zij hun eigen tekort op te heffen. Een intrigerende stelling, die ik graag met literatuur onderbouwd had gezien.

In het boek staan enkele oefeningen beschreven om met jezelf en je gevoelens in contact te komen. Het blijft allemaal wat oppervlakkig. Hoewel prettig geschreven en gelardeerd met vele praktijkvoorbeelden biedt het boek in mijn ogen uiteindelijk onvoldoende handvaten om professioneel te kunnen zorgen met aandacht voor je eigen grenzen.

- Marga Gooren, coach voor vrouwelijke artsen en huisarts n.p.

9200000022704454
Sluiten
X Zoek