Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Emotionele erfenis

Gerecenseerd door: Ingrid Verbeek-Starink

Emotionele erfenis, Galit Atlas

Iedere familie draagt enig trauma bij zich, dat op een unieke manier vastgehouden en generatie op generatie doorgegeven kan worden. Galit gaat met haar patiënten op zoek naar het trauma dat ze met zich meedragen, afkomstig van hun grootouders, ouders of van zichzelf, met als doel het te verkennen, onder ogen te zien, erom te rouwen, het te verwerken, om daarna in vrijheid verder te leven. Bepaalde zich maar steeds herhalende patronen kunnen zo gezien en gestopt worden.

Het boek is opgedeeld in 3 delen.

Deel 1 gaat over grootouders; hoe een niet verteld verhaal, een onuitgesproken afspraak te zwijgen over een traumatische ervaring, onbewust door kan werken in een kleinkind. Bijvoorbeeld zelfmoord of seksueel misbruik.

Deel 2 gaat over geheimen van onze ouders, zoals ongewenste baby’s, de dood van een broertje of zusje. Galit heeft het ook over de gevolgen van de Holocaust. De verhalen van haar patiënten laten haarzelf ook een reis met zichzelf maken, die ze beschrijft op een invoelende manier. Ze heeft als kind in Israël gewoond.

Deel 3 gaat over geheimen die we voor onszelf verbergen, omdat ze te bedreigend zijn. Zoals bepaalde ouder-kind relaties, een pijnlijk verlies, moeite met zwanger raken. We gebruiken daarbij verschillende verdedigingsmechanismen, zoals idealiseren, projectie, verdringing.

Galit laat zien hoe we met psychoanalyse de cirkel kunnen doorbreken.

Het boek bevat veel inzichten en een aantal verwijzingen naar Freud e.a.

Ook de epigenetica wordt kort aangestipt. Dat er na een trauma chemische veranderingen in ons DNA kunnen optreden die overerfbaar zijn. Goed te weten is, dat door het verwerken van het trauma, de DNA structuur opnieuw kan veranderen en dan weer ‘geheeld’ doorgegeven wordt.

Je krijgt een inkijk in het leven van patiënten met een onverwerkt (familie-)trauma en maakt tegelijk ook je eigen reis. Dat kan confronterend zijn…

Het boek is pakkend geschreven en leest als een trein. Een aanrader dus!

Sluiten
X Zoek