Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Gedaanteverwisselaars

Gerecenseerd door Petra Kuijpers

Recensie: Gedaanteverwisselaars van Gavin Francis

De rode draad van dit 269 pagina’s tellende boek (inclusief noten) is “Transformatie”. De schrijver (1973), een Schotse huisarts met brede geneeskunde-ervaringen op allerlei werelddelen, heeft al meerdere boeken geschreven, maar ook voor o.a. The Times en The Guardian. De zeer bereisde Francis heeft een brede belangstelling voor literatuur (Ovidius komt regelmatig langs), geschiedenis, mythologie en etymologie. Dat levert verrassende ‘aha-erlebnissen’ op. Hij verbaast zich nog steeds over de wonderlijke werking van het lichaam.

Alle vakgebieden passeren de revue. Het boek is opgebouwd uit 24 hoofdstukken, die allemaal los te lezen zijn. De 22 onderwerpen en dito hoofdstukken gaan over een casus, met observaties en zijsprongen. Dat opent regelmatig de ogen voor een nieuwe visie op een bekend verondersteld woord of beeld. De onderwerpen variëren van conceptie tot slaap, van tatoeages tot castratie, van bodybuilding tot gender, en van jetlag tot dood. De (foute) mannelijke dominantie in de geneeskunde wordt aangestipt, vooral in het hoofdstuk Menopauze. Sociale ongelijkheid en gezondheid komen ook aan bod.

Het is over het algemeen goed en prettig geschreven, alhoewel er wat kwaliteitsverschil zit tussen de hoofdstukken. Enkele citaten: “Geneeskunde kan worden omschreven als een verbond van wetenschap en compassie”; “Wie leeft, verandert permanent”; “Op haar best leidt de geneeskunde tot veranderingen in de mens, en de kans op verandering biedt hoop”; “Onze consulten zijn niet meer dan een rimpeling in het immense getij van het leven”.

Kortom: een leuk en gevarieerd boek over “transformatie” voor iedereen die net iets meer wil weten over achtergronden, context, literatuur en geschiedenis, gepresenteerd aan de hand van een specifieke casus per hoofdstuk.


- Petra Kuijpers, maart 2020

Sluiten
X Zoek