Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Het bekkenbodemboek

Hedwig Neels, Het Bekkenbodemboek

Dit boek geschreven door een Vlaamse kinesitherapeut gaat over de bekkenbodem van vrouwen, een gebied dat de schrijfster graag wat uit de taboesfeer wil halen.

In acht hoofdstukken worden achtereenvolgens de anatomie van de bekkenbodem, de bekkenbodemproblemen, wat daaraan te doen, de invloed van zwangerschap en bevalling op je bekkenbodem, het herstel, je toiletgedrag, (intensieve) sport en de invloed van de overgang en veroudering besproken. Vooral het zesde hoofdstuk is zeer informatief: over je blaasgedrag, met tips als ‘plas zo min mogelijk uit voorzorg, probeer steeds drie à vier uur tussen de plasmomenten in te bouwen’ en trucs om je plasdrang te verzachten.

Ook tips voor de stoelgang met o.a. deze: als persen toch nodig is druk dan zacht en probeer intussen ook lucht uit te blazen. Dan gaat je buikdruk niet maximaal naar je bekkenbodem.

Het boek bevat naast mooie foto’s ook duidelijke tekeningen van b.v. de verschillende soorten van prolaps: de cystocèle, de baarmoederverzakking en de rectocèle maar ook van de oefeningen om deze aandoeningen te verzachten.

Een bijzondere tip voor na de bevalling: een nat gemaakt maandverband invriezen om het gedurende 10 minuten te gebruiken om de zwelling van de bekkenbodem te verminderen.

Conclusie: een prachtig boek met duidelijke uitleg, oefeningen en tips. Om het geheel persoonlijk te maken bevat het boek ‘getuigenissen’, ervaringen van vrouwen.

Aan het slot een boekenlijst en links.

Nicole Kronjee, arts np

Sluiten
X Zoek