Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Het microbioom als medicijn

Gerecenseerd door: Aisa Kariman

James Kinross. Het microbioom als medicijn. Uitgeverij Nieuwezijds, 2023. ISBN 9789057125775.

James Kinross is een darmchirurg en ontdekte dat de darmbacteriën belangrijk zijn voor onze gezondheid. Hij verwelkomt de lezer in de wereld van het microbioom, een compleet lijfig wetenschappelijk naslagwerk over microbiomen vanaf de oertijd tot nu. Kinross heeft vooral belangstelling voor fecestransplantaties en doet daar verder onderzoek naar.

Kinross beschrijft naast feitelijke informatie over allerlei microbiomen, ook de relatie tussen de darm-brein-as, maar ook over leefstijl in deze tijden van klimaatverandering. Verder wordt het belang van eetgewoonten uitgelegd, maar ook van vezels, specerijen en een vegetarische leefstijl.

Kinross krijgt vaak de vraag of men probiotica moet gebruiken, maar hij geeft adviezen hoe je je eigen microbiomen kan trainen:

  1. Vorming: vanaf de geboorte is het belangrijk kinderen bewust te laten maken over het ecosysteem om ons heen. (het is goed om vies te worden)
  2. Voeding: ontwester je dieet en leefstijl. Stap over op een vegetarische leefstijl, vermijd geraffineerde suikers. Balanceer de koolhydraten en gebruik gefermenteerd voedsel. Voor de vleeseter: eet minder rood vlees en vermijd bewerkte vleesproducten.
  3. Bescherming: gebruik alleen medicijnen als het nodig is. Stop met roken en vapen. Als er overgewicht is, val op een verantwoorde manier af, desnoods met hulp. Lichaamsbeweging en slaap zijn belangrijk. Bij stress kan invloed hebben op het darm-brein-as, ontstressen is belangrijk, vraag zonodig hulp.
764x1200
Sluiten
X Zoek