Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Het no-nonsense meditatie oefenboek

Gerecenseerd door: Ingrid Verbeek-Starink, huisarts niet praktiserend

Dit boek is geschreven door Dr. Steven Laureys, neuroloog en breinonderzoeker. Er staan ruim 30 uitgewerkte meditatieoefeningen in. Duidelijk omschreven en daardoor goed uitvoerbaar voor iedereen. Voor overal en ieder moment. Een heel praktisch boek dus, zeer geschikt voor de beginnende meditatiebeoefenaar. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek bewijst de voordelen van meditatie voor je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Dit boek is echt een meditatieontdekkingstocht. De schrijver nodigt ons uit regelmatig een rustmomentje voor onszelf te nemen. Iedere oefening begint met duidelijke icoontjes, die de uitvoering en de bedoeling van de oefening aangeven. Bijvoorbeeld of de AH gecontroleerd is, of het een mindfulness-oefening is, of het toe te passen is bij angst, piekergedachten of slapeloosheid, enzovoort. Varianten komen aan bod en ook verwijzingen naar apps.
In het boek staan volop ademhalingsoefeningen. De ademhaling is bij meditatie heel belangrijk. In overzichtelijke kaders worden de oefeningen uitgewerkt beschreven.

Welke meditatieoefeningen vind je zoal in dit boek? Ik noem er een paar: écht proeven, de bodyscan, mindful luisteren, mindful ontspullen, wandelmeditatie, welke zinvolle meditatie je kunt doen als je een hectische dag hebt, hoe om te gaan met negatieve gedachten en gevoelens. De opzet van dit boek is heel breed. Zo vind je er ook een hoofdstuk in over de Iceman-methode, mantra meditatie en mandala’s kleuren.

Ik heb (bijna) alle oefeningen gedaan en vind de ‘hartcoherentie’ een fijne meditatie om te doen. Het handige van dit boek is dat er zoveel meditatieoefeningen bij elkaar in één boek staan. Één puntje van kritiek: ik begrijp niet waarom de schrijver een paar keer woorden als ’sofrologie’ en ‘rabiaat’ gebruikt. Dat vind ik storend, zeker gezien de verder prettige leesbaarheid van het boek…

Mijn conclusie is dat dit een handzaam boek is voor de beginnende en wat geoefende meditatiebeoefenaar. Duidelijk, breed opgezet en wetenschappelijk onderbouwd.
En fantastisch dat steeds meer medisch specialisten zich voor holistische geneeskunde inzetten!

- Ingrid Verbeek-Starink, huisarts niet praktiserend
20 juli 2022

No-nonsens
Sluiten
X Zoek