Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Het plezier van Nee zeggen

Gerecenseerd door: Marianne Leenders

Natalie Lue, Het plezier van Nee zeggen; gezonde grenzen stellen in 6 stappen voor een leven dat bij jou past. Kosmos uitgevers, 2023. ISBN 9789043926744.

De titel van dit boek lokte me aan om het te lezen, omdat nee zeggen niet tot mijn talenten behoort. Het begint veelbelovend met de voordelen die het de auteur heeft opgeleverd om duidelijk nee te zeggen. Vervolgens is haar uitgangspunt dat iemand die moeilijk nee zegt een people-pleaser is. Voor een deel is het worden van een people-pleaser nog een overblijfsel van opvoeding in het Tijdperk van Gehoorzaamheid. Dit was gebaseerd op discipline, controle en plichtsgevoel. Hiermee ging je aangepast gedrag vertonen en als je dat niet deed voelde je je schuldig.

De auteur onderscheidt 5 typen people-pleasers: goeddoeners, uitslovers (overpresteerders), vermijders, redders en lijders. Per groep noemt zij voorbeelden, oorzaken, sterke punten en wat nee zeggen hen gaat opleveren. Daarna komen er 6 stappen om nee zeggen te ontwikkelen. Dit deel bevat veel voorbeelden en adviezen die ik wel erg uitgebreid vind. Van allerlei kanten worden dezelfde punten belicht.

Ik vond het idee van dit boek en de basisgedachten heel intrigerend maar de uitwerking was in minder woorden boeiender geweest.

550x785
Sluiten
X Zoek