Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Huis & ziel

Gerecenseerd door: Marianne Leenders, anesthesioloog, toxicoloog

In de hype van de opruimboeken verscheen ook dit boek van Nina Elshof. Zij beschrijft de verbinding tussen het opruimen van je huis en het ordenen van je leven. Ze betoogt dat een opgeruimd huis rust geeft en ruimte om weer nieuwe zaken aan te pakken.

Ieder hoofdstuk begint met een tekening van een huis en bevat tips die je kunnen helpen om het opruimen aan te pakken, bijvoorbeeld een lijst maken van leuke dingen die je wilt gaan doen nadat je opgeruimd hebt.

Ook introduceert zij principes uit de Feng Shui filosofie. Feng Shui brengt de relatie tussen de mens en zijn omgeving onder woorden en duidt deze relatie. Het doel is een harmonieuze en gezonde leefomgeving te creëren, waarin je je helemaal thuis kunt voelen. De filosofie gaat uit van de levensenergie, chi, qi of prana genoemd, die door mensen in een omgeving is gebracht. Deze energie circuleert volgens een bepaald patroon door een ruimte. Dit patroon is een vierkant raster, de Ba Gua, met 9 gebieden van gelijke grootte, die elk een levensthema vertegenwoordigen. In het centrum bevindt zich de tao, balans en heelheid in het leven. Het raster kan worden gebruikt om het huis te analyseren. Dit is te beschouwen als een metafoor van je eigen tao. "Zoals jij bent, zo is je huis. En zoals je huis is zo ben jij." Zij beschrijft de verschillende ruimtes in een huis vanuit de Feng Shui filosofie.

De auteur raadt aan eerst je eigen huis echt waar te nemen en zo een indeling van je huis te maken. Je kunt dan met overzichtelijke opruim-klussen beginnen en dat bijhouden. Door het fysiek opruimen kun je geconfronteerd worden met rommel in je leven, op spiritueel niveau. Het kan je het zicht op je eigen situatie duidelijk maken en laten zien waar je je achter verborgen hebt. Zo wordt je eigen identiteit zichtbaar. Na het opruimen kun je nieuwe keuzes maken en je huis opnieuw vormgeven. Ik vond dit boek in het begin wat zweverig maar werd gaandeweg geboeid door de lijn die de auteur erin aangebracht heeft, waardoor het opruimen een hoger doel gaat dienen. Ook de vele praktische tips maken het een lezenswaardig boek.

9200000036152771_1
Sluiten
X Zoek